Prezident Miloš Zeman v nedělní Partii Terezie Tománkové FTV Prima (4. 10. 2020)

Prezident Miloš Zeman v nedělní Partii Terezie Tománkové FTV Prima (4. 10. 2020) Zdroj: reprofoto FTV Prima

Prezident Miloš Zeman v Partii CNN Prima News (4. 10. 2020)
Prezident Miloš Zeman v Partii CNN Prima News (4. 10. 2020)
Prezident Miloš Zeman v nedělní Partii Terezie Tománkové FTV Prima (4. 10. 2020)
Prezident Miloš Zeman v nedělní Partii Terezie Tománkové FTV Prima (4. 10. 2020)
Prezident Miloš Zeman v nedělní Partii Terezie Tománkové FTV Prima (4. 10. 2020)
14
Fotogalerie

Co zbylo ze Zemana: Uvrhl do karantény (i myšlenkové) sebe, teď chce v karanténě celou zemi

Bývaly doby, kdy byl Miloš Zeman břitkým rétorem, šiřitelem vtipných bonmotů a sršela z něj energie a síla. Byl to silný politický soupeř a umný stratég, který dokázal prosadit svou. Snaží se o to i dnes, ale používá u toho metody, které jsou provázeny poťouchlostí a zapšklostí. Ukázal to opět v nedělním rozhovoru na televizi Prima.

Prezident Miloš Zeman si například myslí, že Česká republika se nevyhne kvůli koronavirové epidemii další celostátní karanténě. V tom souzní s novým ministrem zdravotnictví plukovníkem Romanem Prymulou, který do politiky vnáší vojenské metody. Tedy, že se méně diskutuje a více rozkazuje. Zemanovi se to zjevně líbí. Přitom v roce 2013, když vyhrál prezidentské volby, sliboval, že bude hájit zájmy deseti milionů občanů země. Kteří občané mu z toho zbyli dnes? Kolik jich je? Vždyť názorů je deset milionů, ale Zeman si myslí, že správné jsou pouze ty jeho.

Zeman na jedné straně kritizuje vysoké schodky a bezbřehé utrácení peněz, na druhé se domnívá, že řešením cocidové nemoci jsou plošná opatření. Ta by ale dál oslabila české hospodářství, které se už i tak zmítá v nesnázích. Přišly by proto ještě vyšší schodky, a ještě větší utrácení peněz. Hlava státu by jistě nebyla ani proti zvýšení některých daní. Zanechat za sebou spálenou zemi (sám o ní kdysi hovořil), to by mu spolu se současnou vládou šlo.

Studie z celého světa přitom ukazují, že celoplošná opatření proti koronaviru poničila ekonomiku mnoha států. Omezující opatření, která přicházejí v druhé vlně nákazy (a může přijít i třetí a další vlna) by sice měla být v případě potřeby přísná (a jejich dodržování by se mělo kontrolovat, což se v Česku neděje), ale nikoli celoplošná. Jen regionální, krátkodobá a jasně cílená. Toho ale není Zeman příznivcem, chtěl by vidět údery rázné prymulovské ruky.

Miloši Zemanovi se to lehce říká, protože za nic nenese odpovědnost. Prostě něco plácne, média to košatě recyklují a on je spokojený. Dál totiž zůstává v pomyslné karanténě v Lánech. Už více než půl roku. Ve srovnání s prezidenty jiných států v Evropě, v podstatě nedělá nic. Delší dobu se nevyjadřuje ani k důležitým výročím či historickým okamžikům historie státu. To přenechává Twitteru svého mluvčího Jiřího Ovčáčka.

Český nejvyšší politický představitel se tak sám dobrovolně uvrhl do karantény v mnoha směrech. A chce v ní podle všeho zůstat. Má představu, že když on, tak i my všichni. Cesta je to absurdní a nezodpovědná. Bohužel tento stav bude trvat až do března 2023, kdy mu skončí mandát.