Turistický ruch pochopitelně bude patřit k nejzasaženějším

Turistický ruch pochopitelně bude patřit k nejzasaženějším Zdroj: Profimedia.cz

Kvůli vládním koronavirovým opatřením zažívají zatím nejhorší časy za celou dobu své existence.
V Břevnově již dvacet let funguje restaurace Nad Alejí.
Díky velké zahradě je zatím výrazné propady tržeb nepotkaly
Restaurace U Holečků.
Hosté trávili léto hlavně venku a v interiéru restaurace nepobyli.
13
Fotogalerie

Ekonomická koronakrize 2.0: Co udělá druhá vlna covidu-19 s českou ekonomikou?

Druhá vlna pandemie připraví českou ekonomiku až takřka o bilión korun, veřejnou kasu pak minimálně o další desítky miliard. Měla by ale i svá pozitiva, i když jak pro koho. Třeba by zlevnila některé nemovitosti.

Druhá vlna pandemie koronaviru je tu. Otázkou zůstává, zda si vynutí „uzavírku“ podstatné části ekonomiky jako na jaře. Ale i pokud by zmrazení ekonomiky nebylo tak plošné a pokud by trvalo kratší dobu než tehdy, hospodářství musí počítat s dodatečnou ztrátou zhruba 270 miliard korun.

Ekonomika by se totiž letos propadla nikoli o 6,5 až 8,5 procenta, jak zní nynější nejčastější odhad, ale o 13 až 14 procent. Předpoklad, že by „uzavírka“ nebyla tak rozsáhlá jako na jaře, vychází z toho, že nyní je připravenost úřadů, firem i institucí – doufejme – na vyšší úrovni než v březnu nebo dubnu. V černočerném scénáři tak může ztráta ekonomiky z druhé vlny znatelně přesáhnout dokonce i úroveň 300 miliard. A to je samozřejmě ztráta nad rámec už nynějších letošních koronavirových ztrát.

S další dodatečnou ztrátou by pak bylo třeba počítat v příštím roce. V případě závažnějšího průběhu druhé vlny totiž ekonomika dále klesne ještě v roce 2021, a to zhruba o dvě procenta. Navázala by tedy na onen až 14procentní letošní propad. To oproti stavu, kdy již druhá vlna neproběhne nijak závažně, takže ekonomika v roce 2021 poměrně výrazně poroste, představuje ztrátu kolem 550 miliard. Celkový účet za druhou vlnu tak může dosahovat až 900 miliard korun.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!