Video placeholde

Senátor Aschenbrenner: 10 důvodů, proč jedu s Vystrčilem na Tchaj-wan

Cestě předsedy Senátu Miloše Vystrčila na Tchaj-wan je věnována mimořádná pozornost. Zaznívají vášnivé hlasy pro i proti. Prezident Zeman, premiér Babiš i ministr zahraničí Petříček cestu nedoporučují. Protože budu od neděle 30. srpna členem senátní delegace na Tchaj-wanu, předkládám 10 důvodů, proč na návštěvu této země jet.

1.Tchaj-wan ano, Čína ano

Mám zásadní výhrady proti některým totalitním praktikám pekingské vlády, ale s Čínou bychom měli obchodovat a rozvíjet vzájemný byznys. Ovšem ne na základě poklonkování a politických ústupků, ale na principu oboustranné výhodnosti. To samé musí platit i pro Tchaj-wan. Jet proto na ostrov, je v zájmu tolik propagované ekonomické diplomacie. Ostatně po ní prezident Zeman a vláda neustále volají. Cesta Miloše Vystrčila to naprosto naplňuje.

2. Návrat do normálu

Česká republika dokázala léta dobře spolupracovat jak s Čínou, tak s Tchaj-wanem. Mělo by tomu tak být i nadále. V posledních letech se to ale změnilo kvůli pročínské politice prezidenta Zemana, představitelů ČSSD a podnikatelským šíbrům typu Jaroslava Tvrdíka. Na Tchaj-wanu bylo přitom v minulosti bez většího humbuku mnoho delegací Senátu i Poslanecké sněmovny. V červnu 1995 se například s tchajwanským premiérem Lien Čchanem v Praze setkal prezident Havel i premiér Klaus (umíme si to dnes představit?) a v roce 2000 byl u nás na soukromé cestě tchajwanský exprezident Li Teng-chuej. Vracíme se k tomu, co bylo.

3. Nestoudný ambasador

V posledních letech Čína v některých zemích světa prosazuje velmi agresivní takzvanou „vlčí diplomacii“. Tu reprezentují i její velvyslanci, například Čang Ťien-min v Praze. Ten některým českým politikům, firmám i části společnosti opakovaně nestoudně vyhrožuje a chová se neomaleně. Cesta na Tchaj-wan je i vzkazem, že podobné jednání a chování si suverénní země, jakou je Česká republika, nesmí nechat od nikoho líbit. 

4. Fikce jedné Číny

Politika takzvané jedné Číny, kterou sdílí také česká zahraniční politika, je ve skutečnosti fikcí. Jedna Čína je zbožným přáním Pekingu, reálně ale neexistuje. Tchaj-wan je nezávislým státem se všemi atributy (ovládá své území, má vlastní parlament, vládu, armádu, justici, měnu). Paradoxní je, že v minulosti za autoritářského vůdce Čankajška, tvrdil s podporou USA právě Tchaj-wan, že jen on zastupuje tu „jednu Čínu“. Byla to fikce tehdy a je to fikce i dnes.

5. Jedna zahraniční politika

Prezident Zeman, premiér Babiš a představitelé pročínské lobby opakují, že cesta senátní delegace na Tchaj-wan odporuje principům jednotné zahraniční politiky země. Ovšem součástí naší zahraniční politiky je i parlamentní diplomacie, tedy také aktivity Senátu v zahraničí či směrem k cizím státům. Že má někdo jiný názor na Tchaj-wan, je jeden z proudů české diplomacie.

6. České firmy na Tchaj-wanu

Součástí delegace Miloše Vystrčila na Tchaj-wan je také téměř 50 podnikatelů, zástupců českých firem. Chtějí navázat na ostrově bližší spolupráci a některé také plánují ve spolupráci s tchajwanskými protějšky rozvíjet výrobu v Česku. Často v technologicky vyspělých oborech. Protože jsem místopředsedou senátního výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu, je přímo mojí povinností takové aktivity podporovat.

7. Tchajwanské firmy k nám

Při cestě na Tchaj-wan jsou v programu i jednání s ministryní hospodářství, se zástupci vědy a výzkumu, některými místními institucemi, bankami a firmami, které hodlají otevřít v České republice své nové pobočky. Nejednat o podobných příležitostech by bylo zcela nezodpovědné a pro naši ekonomiku škodlivé.

8. Významné investice

Tchaj-wan je významným investorem v České republice a tchajwanské firmy u nás již vytvořily kolem 24 tisíc pracovních míst. Bylo by dobré, aby v tom pokračovaly, a to je také jedním z důvodů cesty na ostrov. Mohlo by to nahradit prezidentem Zemanem halasně slibované miliardové investice z Číny, které jsou bůhví kde.   

9. Informace o koronaviru

Tchaj-wan patří mezi země, které vůbec nejlépe zvládly pandemii čínského koronaviru. Babišovské „jsme nejlepší“, neplatí v tomto směru u nás, ale právě na Tchaj-wanu. A to díky chytré karanténě, včasným opatřením a proto, že tamní politici zachovali klid, aby nezničili ekonomiku. Je proto dobré přímo na místě zjistit, jak Tchajwanci koronavirus zvládají (v pondělí 24. srpna měli necelých 500 nakažených a pouze 7 mrtvých), protože česká vláda se často chovala a chová zcela chaoticky.

10. Medaile pro Kuberu

Měl jsem být už v delegaci, která měla v únoru na Tchaj-wan doprovodit zesnulého předsedu Senátu Jaroslava Kuberu. Vždy jsem si ho velmi vážil, byl to můj stranický i senátní kolega, a jsem rád, že budu moci být osobně 3. září u toho, kdy pan Kubera dostane v Tchaj-peji od tchajwanské prezidentky medaili (dříve, než mu ji dá, pokud slovo dodrží, Miloš Zeman).    

Autor je senátorem za ODS, místopředseda senátního výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu