Komunistický poslanec Jiří Dolejš kritizuje rozpočtovou nezodpovědnost Andreje Babiše

Komunistický poslanec Jiří Dolejš kritizuje rozpočtovou nezodpovědnost Andreje Babiše Zdroj: Blesk:Jakub Poláček

Svět je naruby: Komunista a socan brání státní rozpočet před rozhazovačným miliardářem

Bezmezný populismus Andreje Babiše, s nímž v rámci permanentní kampaně klidně slíbí komukoliv cokoliv, má za následek absolutní zmatení rolí na tuzemské politické scéně. Levicoví poslanci z ČSSD a KSČM, jimž se obvykle pravice pokouší zuby nehty zabránit v přehnaném rozdávání erárních peněz, se teď snaží přimět podnikatele a miliardáře v roli premiéra k rozpočtové odpovědnosti.

Dva měsíce před krajskými a senátními volbami vytáhli Babiš a spol. z klobouku voličských lákadel zrušení superhrubé mzdy. Doplněné úvahami o zavedení 15% zdanění. Babišovy Lidové noviny to před pár dny sdělily čtenářům hlavním článkem na první stránce s titulkem „Přilepšíme lidem, budou víc utrácet“. Ministryně financí Alena Schillerová sice v článku přiznává, že neví, jak díru v rozpočtu po případném zrušení superhrubé mzdy zalepí. Ale vzhledem k tomu, že Lidové noviny plní dlouhodobě funkci předvolebního letáku, vlastně se od nich odpověď na takové otázky ani nečeká.

Díra by to ovšem byla kolosální. Pro státní kasu by zrušení superhrubé mzdy doprovázené zavedením 15% zdanění hrubé mzdy zaměstnanců znamenalo výpadek příjmů ve výši 90 miliard korun. Což už přijde přece jen trochu moc jak některým poslancům vládní ČSSD, tak jejich kolegům z KSČM, která Babišovu vládu drží u moci.

„Jako kdyby tady nebyla pandemie a obrovské zadlužení státu!“ rozčilil se na sociálních sítích poslanec Václav Votava (ČSSD). A Jiří Dolejš (KSČM) si přisadil: „Bohužel, firmu by tak neřídil. Aspoň ty úpravy daní dělat komplexně a dávkovat to podle fáze ekonomického vývoje, a ne jen podle ekonomického cyklu.“ (Pod učeně vypadajícím pojmem „politický cyklus“ rozumějte, že před volbami se rozdává.)

Dolejš zároveň rovnou prohlásil, že Babiš nemůže pro takový rozpočtový hazard počítat s hlasy komunistických poslanců. „Ujišťuji vás, že zardoušení rozpočtu takovým podseknutím příjmů by bylo pro KSČM sebevražedné, na to skutečně kývnout klub nemůže. Prostě je zcela nutné hledat jinou cestu, o které se lze na podzim bavit. O tomhle beze změn opravdu ne.“ A Votava přidal teorii, již spolu s ním sdílejí i někteří nezávislí politologové a analytici. „Myslím, že Andrej Babiš vypustil balónek 15 % záměrně jako PR. Ve finále to bude: já chtěl, oni ne. Takhle ale přece nejde v koalici jednat.“

Člověk by měl skoro tendenci sociálním demokratům a komunistům za takovou rozpočtovou zodpovědnost zatleskat. Pokud by si ovšem včas nevzpomněl na to, že jsou to právě tyhle dvě strany, které s Babišem vládnou. Zodpovědnost za všechny jeho dosavadní i budoucí úlety proto padá i na jejich hlavy. Nynější kritika premiéra je jen přiznáním, že naprosto ztratili kontrolu nad tím, co Babiš s nimi i proti nim vyvádí. Rozhodně by si proto nezasloužili lítost ani v případě, že by náhodou skutečně projevili odpovědnost, Babišovi předvolební uplácení veřejnosti zamázli a stálo je to hlasy vlastních voličů. Jen by tak sklidili to, co spoluprací s bezskrupulózním populistou s predátorskou morálkou zaseli a pomáhali vypěstovat.