Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Marek Douša

Politolog Sokol: Koronavirus rdousí svobody a lidé tomu tleskají. Posilují národní státy

Všichni teď diskutují, jak coronavirová krize poznamená naši i světovou ekonomiku. Trochu v pozadí zůstávají důsledky pandemie na budoucí fungování politiky, i když i tam budou dopady velmi výrazné.

Celou Evropou teď například obchází skokový nárůst popularity vlád a jejich šéfů. Z pohledu od nás se zdá téměř neuvěřitelné, že se týká i třeba italského premiéra Conteho, ale i vláda v nejvíce strádající evropské zemi se teď veze na vlně národní jednoty a toho, čemu se v angličtině říká shromažďování kolem vlajky. V Evropě teď zkrátka vládnou mezi obyvatelstvem politické pocity obvyklé v časech války či velkých přírodních katastrof.

 

Strádající liberalismus

Pro někoho překvapivě stoupá popularita i lídrům, jako je Boris Johnson, patřícím do skupiny vlád, které se původně vydaly liberálnější cestou odpovědi na šíření viru. Jižansko-středoevropský model dalekosáhlých opatření omezujících svobodu projevu na počátku krize nebyl používán ve Velké Británii, v Nizozemsku či ve Švédsku. Neodpovídal nejenom radám tamních vládních expertů („tamních Prymulů“), ale příčil se hlavně liberální tradici obchodnických národů, jako jsou Britové nebo Nizozemci, ale i Němců či Švýcarů.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!