Migranty vinila z invaze: Okamurova blonďatá poslankyně je v hledáčku policie

Migranty vinila z invaze: Okamurova blonďatá poslankyně je v hledáčku policie Zdroj: Archiv Blesku

Jsi proti migraci? Drž hubu a krok, nebo půjdeš sedět!

Snaha policie stíhat poslankyni Karlu Maříkovou za její názor, že muslimští migranti by měli mít stejně jako invazivní druhy rostlin a zvířat zakázaný vstup na území EU, je skandální pokus o kriminalizaci lidí odmítajících migraci.

„Je zakázané dovážet invazivní nepůvodní druhy rostlin a zvířat na území EU. Muslimští imigranti také nejsou původními obyvateli Evropy a stejně jako invazivní druhy znamenají nečekané šíření a postupné vytlačení původních obyvatel Evropy. Proto by měli mít také zákaz vstupu na území EU,“ napsala Karla Maříková z SPD před víc než rokem na sociální síť. Policisté teď žádají sněmovnu o její vydání, aby ji mohli poslat před soud za domnělé podněcování k nenávisti.

Ponechme stranou, jestli se má na výrok Maříkové vztahovat poslanecká imunita. O to tady nejde. Stejně tak není podstatné, z jaké je politické strany – SPD v čele s japonským Moravákem z Tokia bych nevolil, ani kdybych měl raději emigrovat. Ale jde o princip.

Co Maříková udělala? Vyjádřila jen a pouze svůj názor. Podle někoho hloupý, podle nezanedbatelného procenta populace zcela jistě ne. Neposílala migranty do plynu, nenavrhovala do nich střílet, nevyzývala k potápění lodí s uprchlíky, nenabádala k pogromům. Nic z toho. Označila muslimské imigranty za invazivní druh, s nimiž se nechce dělit o evropský prostor. Pokud by za to chtěla policie posílat před soud, musela by zavřít odhadem tisíc uživatelů sociálních sítí či přispěvatelů do internetových diskusí. Možná by ten počet byl o řád vyšší.

Jen pro srovnání si připomeňme výrok Andreje Babiše, který v roce 2015 ještě jako vicepremiér a ministr financí prohlásil na adresu tábora romského koncentračního v Letech, kde zemřely stovky lidí a další byli deportováni do Osvětimi: „To co píší v novinách, ti blbečci, že tábor v Letech byl koncentrák, to je lež, byl to pracovní tábor. Kdo nepracoval, šup a byl tam.“ Popírání a zpochybňování romské genocidy jako vyšité. To ale policie asi neslyšela, přestože toho byla plná média.

Maříková, bohužel pro ni, není mocný místopředseda vlády. Je to řadová poslankyně strany, která není u moci, kterou je trendy označovat za stranu nepříliš bystrých politiků a ještě méně bystrých voličů a pro níž se vžila nálepka „extremistická“ (někdy zřejmě oprávněně). Tady je pro policii příležitost ukázat, že jde s dobou a tzv. hate speech na internetu nebude tolerovat.

S názory poslankyně Maříkové můžeme nesouhlasit. Můžeme je považovat za hloupé. Ale ani jiné přesvědčení, ani blbost přece nejsou trestné. Ať ji pro mne za mne v nějakém svém statmentu odsoudí neziskové organizace, internetoví elfové nebo Tomáš Halík s Šimonem Pánkem. Policie by ale od takové agendy měla dát ruce pryč. A proto je třeba se Maříkové zastat. Jednoznačně zde platí následující známé rčení: Budeme-li dnes lhostejní ke zvůli a bezpráví, které se děje našim nepřátelům, může se zítra dít totéž nám.