Městský cyklista

Městský cyklista Zdroj: Profimedia.cz

S kolem v brněnské či ostravské MHD? Přečtěte si, na co si dát pozor

Cestovat nebo i popojíždět po městě s cyklistickým kolem může být ve skutečnosti komplikovanější, než by si člověk v nejdivočejších snech představovat. Pro přepravu bicyklů platí přesná pravidla. Tentokrát jsme je zmapovali v Brně a Ostravě.


Brno


Tramvaje, autobusy a trolejbusy

V Brně lze kolo přepravovat všemi dopravními prostředky městské hromadné dopravy (MHD) – v tramvajích, trolejbusech a autobusech, a to v zónách 100 a 101. Možnost přepravy kol se týká všech tramvají, trolejbusů a autobusů na linkách s označením 1 až 99.

 

Cyklista však musí dodržet následující podmínky:

  1. S kolem může do vozidla MHD nastoupit pouze dveřmi označenými symbolem kočárku. Počet symbolů pak upravuje množství současně přepravovaných kočárků a jízdních kol. Nastoupit nebo vystoupit s kolem je dovoleno jen se souhlasem řidiče. Pokud obsazenost dopravního prostředku umožňuje přepravit více kol, řidič je oprávněn toto povolit, rozhodnutí je však plně na něm.
  2. Projíždět na kole vozidlem MHD je - světe div se - zakázáno!
  3. Při současném nástupu do vozidla má přeprava dětského kočárku a vozíku pro invalidy přednost před přepravou kola!
  4. Pokud je vozidlo MHD vybaveno přívěsným vozíkem pro přepravu kol, musí být kolo přepravováno na tomto vozíku. Cestující si kolo musí na vozík umístit vlastními silami, bezpečně ho připevnit a zajistit proti krádeži.
  5. Přeprava kol v MHD nesmí ohrozit bezpečnost a plynulost přepravy a nesmí být na obtíž ostatním cestujícím.

 

Držitelům brněnských předplatních jízdenek přepravuje Dopravní podnik města Brna kola v zónách 100 a 101 a na linkách 1-99 zdarma. Ti, kteří předplatní jízdenku do Brna nemají, platí zlevněný tarif.

 

Vlaky

Pro dopravu kola ve vlacích Českých drah (ČD) na území města Brna platí podmínky ČD pro přepravu kol ve vlacích.

 

Lodní doprava

Brněnská lodní doprava také umožňuje přepravu kol, jednorázová sazba za přepravu jednoho kola činí 25 Kč.

 

 

Ostrava


amvaje, autobusy a trolejbusy

Cyklista, který se chce popovézt s kolem v některém z dopravních prostředků (tramvaje, autobusy, trolejbusy) v Ostravě, musí dodržet následující podmínky:

  1. S kolem lze nastoupit a vystoupit jen s vědomím řidiče, a to jen dveřmi označenými piktogramem dětského kočárku. Ve vozidle smí být přepravován jen jeden dětský kočárek nebo jedno kolo.
  2. Projíždět s kolem vozidlem je samozřejmě i zde zakázáno.
  3. Cestující přepravující kolo je povinen ho zajistit proti samovolnému pohybu, být u něj po celou dobu přepravy a zajistit, aby neznečistilo nebo nepoškodilo ostatní cestující nebo zařízení vozidla.
  4. Řidič vozidla je oprávněn přepravu kola odmítnout, jestliže obsazenost dopravního prostředku tuto přepravu neumožňuje, naopak, pokud to neohrozí bezpečnost cestujících, může řidič povolit přepravu dalšího dětského kočárku nebo kola.

Bicykly jsou v ostravské MHD přepravovány zdarma (samozřejmě za podmínky, že máte platnou jízdenku nebo tramvajenku).

 

Vlaky

Pro dopravu kola ve vlacích ČD na území města Brna platí podmínky ČD pro přepravu kol ve vlacích.

 

Pokud chcete dostávat pravidelné zprávy o nových cyklotrasách a článcích o cykloturistice, přihlašte se do e-mailového newsletteru.

 

Přihlašte se do Cykloklubu Reflexu