Měsíc - ilustrační foto

Měsíc - ilustrační foto Zdroj: ČTK, EPA, Reuters

Jak fotit zatmění Měsíce? Přečtěte si podrobný návod včetně nastavení fotoaparátu

V pátek večer nastane v ČR úplné zatmění Měsíce, nejdelší v tomto století. Pozorovatelné bude přibližně od 20.25 našeho času. Úplné zatmění začne ve 21.30 a o necelou hodinu později nastane maximální fáze. Pozorování by nemělo nic překážet, obloha by neměla být výrazněji zatažená. Vhodná příležitost pro smělé fotografické pokusy.

Fotografování není nijak obtížné, je však vhodné dodržet několik osvědčených postupů pro kýžený výsledek. Specifikem úplného zatmění je mimo jiné načervenalý nádech Měsíce.

Co budete potřebovat?

Důležité jsou jen dvě věci – jakýkoliv fotoaparát a místo, kam jej můžete postavit během focení, v lepším případě pak samozřejmě stativ. Pokud se nechcete spokojit s širokoúhlým snímkem, na němž se bude titěrný Měsíček krčit v nekonečné ploše oblohy, budete muset využít buď ultrazoomový kompakt s alespoň desetinásobným přiblížením, anebo zrcadlovku vybavenou objektivem s dostatečně dlouhým ohniskem. Jen s takovou výbavou máte šanci pořídit snímky, na nichž bude možné rozlišit i detaily měsíčního povrchu.

Jak přesně nastavit fotoaparát, aby výsledek byl co nejlepší? Dočtěte si článek na E15.cz >>>