Video placeholde

Arthur Conan Doyle se velmi lišil od Sherlocka Holmese, možná proto se neměli v lásce

Sherlock Holmes je naprostý kulturní fenomén. Je to dost možná nejvyobrazovanější fiktivní postava v dějinách, jediný, kdo mu možná šlape na paty, je jeho (tak trochu) londýnský (tak trochu) současník hrabě Dracula. Holmesův život je ze své podstaty mimořádně zajímavý a jeho příběhy uhranuly celé desítky generací čtenářů. Ale život jeho autora zůstává často v pozadí. Přestože nudný život rozhodně nevedl.

Lidé mají někdy tendenci spojovat autora a jeho nejslavnější výtvor. A i tady by to bylo docela k věci. Arthur Conan Doyle, jeden z nejúspěšnějších spisovatelů všech dob, toho má skutečně hodně společného se svým veleslavným literárním hrdinou… doktorem Johnem Watsonem. Ale nemohl by snad být odlišnější od přeslavného konzultujícího detektiva Sherlocka Holmese. Zatímco Holmes nemá o ženy zájem, Conan Doyle se ženami trápí. Zatímco Holmes je přísně materialistická a empirická bytost, Doyle je posedlý vílami a spiritismem.

Snad i proto to v jejich vztahu velice skřípalo.

Dnes se v Hodině dějepichu podíváme na zoubek jedné z nejslavnějších literárních postav historie a jejímu o nic méně slavnému autorovi. Dnes si v našem podcastu o nejšťavnatějších částech historie povíme o Sherlocku Holmesovi a jeho duchovním otci siru Arthuru Conanu Doylovi.