Video placeholde

K tomuhle oltáři se modlí carevna, říkal prý Rasputin o svém penisu

Boney M o Rasputinovi zpívali, že byl milenec ruské carevny a nejlepší milenec celé širé Rusi. V nejnovější epizodě Hodiny dějepichu se podíváme, jestli je něco z toho pravda, kde se takové řeči vůbec v Rusku braly a jaký měly vliv na carskou rodinu a Rasputina samotného. A nebude to hezký poslech.

V roce 1914 se velké světové mocnosti připravovaly na válku už několik let, dost možná několik desítek let. A přestože pro ni není doopravdy jediný dobrý důvod, vztahy jsou napjaté, čeká se jen na pomyslnou sirku, kterou někdo upustí do metaforického skladu střelného prachu. Tou sirkou je samozřejmě atentát na dědice rakousko-uherského trůnu Františka Ferdinanda d’Este a najednou je celá Evropa v pohybu. Všichni velcí hráči první světové se do konfliktu jenom hrnou, včetně těch, kteří to během války odskáčou nejvíc. Německo, habsburská monarchie a pochopitelně ruské císařství.

Ne všichni v Rusku jsou ale tak natěšení na válku. Obyčejní Rusové z ní mají tradičně hrůzu, protože se právem bojí, že je neschopní ruští důstojníci nechají v bitvách masakrovat po stovkách a tisících bez jakéhokoli většího smyslu. A Grigorij Rasputin, původem rolník ze Sibiře, to cítí velice podobně. Varuje carskou rodinu, že pokud se do války pustí, bude to znamenat “konec všeho”. A má pochopitelně pravdu. Ve více ohledech, než by si možná sám připustil.

V nejnovější epizodě našeho podcastu o nejšťavnatějších částech historie se podíváme na úzký vztah, který má podivný svatý muž s poslední carskou rodinou historie, a zjistíme k… ehm, jakému oltáři se modlila carovna Alix. Možná. Tak poslouchejte.