Video placeholde

Prohráli Australané válku s ptáky? Nebo jen remízovali a větší prohru utrpěla Čína?

Máme pro vás dnes v našem podcastu Hodina dějepichu hned dvě fantastické věci. Zaprvé téma, které je samo o sobě boží. Australští veteráni z první světové proti armádě padesátikilových ptáků? Prostě bomba. Ale hlavně máme spolupráci se serverem VínoKrál.cz a speciálně s naším podcastem si urvete naprosto fantastickou slevu. Tak poslouchejte!

Dnešní západní svět založený na ideálech liberální demokracie automaticky předpokládá, že válka je špatná. My s tím souhlasíme, vy s tím pravděpodobně taky souhlasíte. Ale tenhle názor nebyl během historie tak rozšířen, jak byste si možná představovali. Během dějin vystoupila celá řada slavných teoretiků s tím, že je to právě válka, co posouvá svět morálně a technologicky kupředu. Že válka není jenom odůvodnitelná, ale také potřebná. Že na ní stojí celá lidská civilizace. Ale… jsou války, které ani takoví lidé obhájit nedokážou.

Začátkem třicátých let se kupříkladu Australné dostali do, ehm, válečného konfliktu, který je nikterak neposunul a rozhodně dnes nepůsobí jako technologická cesta kupředu. Ne snad proto, že by prohráli (výsledek je debatován dodnes), ale proto, že konflikt působí natolik stupidně, že se nad tím jednomu tají dech. Protivníkem Australanů totiž byla armáda dvaceti tisíc ptáků emu. A věřte nebo ne, byli to tvrdí protivníci.

Dnes se v našem podcastu Hodina dějepichu, kde probíráme ty nejšťavnatější části historie, podíváme na legendární “Emu Wars” a povíme si, jestli to byla vážně taková katastrofa… nebo jestli někdo v historii prohrál s ptáky ještě hůře.

Slevový kód "HodinaDejepichu" vám zajistí slevu 1000 korun při objednávce nad dva tisíce korun na eshopu VínoKrál.

Článek obsahuje placenou propagaci