Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

1952 - S Jackie se Kennedy poznal v době, kdy pracovala jako fotografka pro list Washington Times-Herald.
Manželka prezidenta JFK byla módní ikonou.
Jackie v kabátě Dior.
Kennedy
Slavné fotografie Toni Frisselové - Svatba amerického prezidenta Johna F. Kennedyho s Jacqueline Bouvierovou
11
Fotogalerie

Před 25 lety zemřela Jackie Kennedyová. Stala se symbolem dokonalého vkusu i životních dramat

Narodila se do bohaté rodiny v roce 1929 v New Yorku, letos by jí tak bylo úctyhodných 90 let. Jacqueline Kennedyová byla oslovována první dámou ještě v době, kdy už první dámou nebyla a kdy měla za sebou sňatek s miliardářem Aristotelem Onassisem. Jacqueline Kennedyová zemřela přesně před 25 lety ve svém apartmá na 5. avenue na Manhattanu.

Jacquline se dostala do nejširšího povědomí pro svou roli první dámy, kterou zastávala sice krátce, avšak s elegancí, důstojností a půvabem sobě vlastním. Se svým prvním manželem a budoucím americkým prezidentem se seznámila v roce 1952, sňatek měli už o rok později v roce 1953. Když se v roce 1960 stal John Fitzgerald Kennedy prezidentem, Jackie zcela proměnila jejich nové dočasné sídlo, Bílý dům. Kromě toho, že se za její éry v Bílém domě pořádala různá setkání s významnými osobnostmi rozličných oborů, se také zasadila o jeho renovaci a díky ní vznikl dokonce o Bílém domě dokumentární film. Místo se snažila první dáma polidštit a otevřít veřejnosti.

Během své kariéry první dámy se Kennedyová stala módní ikonou, která určovala módní trendy své doby. Její půvab a vkus vtipně okomentoval i její manžel, když spolu absolvovali oficiální návštěvu Paříže. Kennedy tenkrát prohlásil, že je to on, kdo svou manželku na této cestě doprovází, nikoliv ona jeho. I ve městě módy byla Jackie ikonou.

Jacqueline byla přímou účastnicí tragické události, při níž zahynul její manžel John. Dne 22. listopadu 1963 svého manžela doprovázela v otevřeném automobilu v americkém Dallasu. Při jízdě na prezidenta třikrát vystřelil Henry Lee Oswald, muž, který střílel z šestého patra budovy ležící na ulici, kterou prezidentský pár projížděl. Vrah byl tenkrát chycen prakticky okamžitě, k čemuž policii dopomohla náhoda. Oswald totiž krátce po střelbě spáchal další vraždu, jejíž obětí byl policista. Tato stopa urychlila policejní práci a dovedla muže zákona k vrahovi. Jacqueline měla po atentátu krví potřísněný růžový kostýmek, a ačkoliv jí radili, aby si jej převlékla, první dáma to odmítla. „Chci, aby všichni viděli, co provedli Johnovi,“ uvedla Jacqueline po atentátu. I tím se zapsala do srdcí mnoha Američanů.

Oslovení první dáma jí zůstalo i později, kdy mnohé překvapila sňatkem s rejdařským magnátem řeckého původu Aristotelem Onassisem. Poté, co pochovala i svého druhého manžela, se přestala Jackie veřejně angažovat a mnoho let o ní bylo slyšet jen velice málo. Vrátila se, alespoň částečně, ke své původní profesi, tedy do novin. V mládí byla Jackie uznávanou fotoreportérkou, po smrti Onasisse se stala editorkou v nakladatelství v New Yorku.

Její život ukončila 18. května roku 1994 rakovina lymfatického systému. Pohřeb neměla státní, nýbrž soukromý, přesto byl vysílán televizemi do celého světa. Pohřbili ji na Arlingtonském národním hřbitově ve Washingtonu hned vedle zesnulého prezidenta Kennedyho.

Barvitý a dramatický životní příběh Kennedyové-Onassisové se dočkal literárních i filmových zpracování. Nejnovějším počinem je například film Jackie z roku 2016, kde Kennedyovou mistrně ztvárnila Natalie Portmanovou v hlavní roli.