Pět ze šesti dětí Josepha Goebbelse.

Pět ze šesti dětí Josepha Goebbelse. Zdroj: vintag.es

Jeden z největších německých válečných nacistických zločinců Joseph Goebbels a jeho šest dětí.
Heidrun Goebbelsová, nejmladší dcera.
Holdine Goebbelsová na fotce z roku 1939.
Helga Goebbelsová na fotce z roku 1939, nejstarší dcera.
Holdine Goebbelsová, prosinec 1938.
16
Fotogalerie

Vražda v Hitlerově bunkru: Kdo opravdu otrávil 6 dětí válečného zločince Josepha Goebbelse?

Že bylo 1. května 1945 v berlínském bunkru Adolfa Hitlera otráveno všech šest dětí jednoho z nejvyšších německých nacistických představitelů a ministra propagandy Josepha Goebbelse, nejsou pochyby. Dodnes se ale někdy spekuluje o tom, kdo jim vlastně smrtící kyanid podal.

Hitler 30. dubna 1945 spáchal ve svém bunkru sebevraždu společně se svoji manželkou Evou Braunovou, kterou si vzal jen den předtím. Německý vůdce určil Goebbelse svým nástupcem ve funkci říšského kancléře, ale to vydrželo také pouze jeden den. Ministr propagandy také se svoji ženou Magdou spáchal sebevraždu. Ta měla předtím zavraždit šest jejich nezletilých dětí. Bylo to skutečně tak?

Joseph Goebbels, který měl v druhé polovině 30. let minulého století za milenku i českou herečku Lídu Baarovou, dal všem svým dětem křestní jména začínající na písmeno H. Měla připomínat příjmení vůdce Hitlera. Děti se jmenovaly Helga, Hildegard, Helmut, Holdine, Hedwig a Heidrun.

Většinu svého života prožily tyto děti v hojnosti a klidu, protože patřily ke smetánce nacistického Německa. Ovšem posledních několik týdnů života byly nuceny pobývat s rodiči v Hitlerově bunkru v Berlíně. Goebbels totiž na rozdíl od některých jiných představitelů moci chtěl být poblíž vůdce a byl pevně rozhodnut, že se raději zabije, než aby ho zajala sovětská Rudá armáda.

S tím podle dostupných informací souhlasila i jeho manželka. „Je pro nás i naše děti lepší zemřít, než žít v hanbě a ponížení,“ říkala Magda Goebbelsová.

Jak tedy zemřely jejich děti?

Hanna Reitschová, známá německá pilotka (zemřela až v roce 1979), vykonala v dubnu 1945 odvážné přistání a poté únik od obleženého Hitlerova bunkru v letadle Arado 96. Po válce vypověděla, že nabízela Goebbelsové, že odveze její děti, ale nepochodila. Slavná nacistická rodina hodlala zemřít společně.

Existují přitom poněkud rozdílné verze, jak se to přesně stalo.

Dne 27. dubna 1945 prý Magda Goebbelsová požádala zubaře Helmuta Kunze, který byl právě přítomen v bunkru, aby jí pomohl se zabitím dětí. Kunz se 1. května vrátil, když už byl Hitler mrtvý, a rodina Goebbelsových se rozhodla také spáchat sebevraždu.

Podle jedné verze nejdříve píchnul dětem (údajně jim rodiče tvrdili, že se jedná o očkování) morfium sám Goebbels. Měl ho mít od osobního Hitlerova lékaře, doktora Ludwiga Stumpfeggera. Když upadly do bezvědomí, byly jim podány kyanidové kapsle.

Zubař Kunz ale později vypověděl, že injekce morfia dal dětem on, ale samotný kyanid jim vložila do úst Magda Goebbelsová a doktor Stumpfegger.

Radista Rochus Misch, který pracoval pro Hitlera několik let, řekl, že podle personálu v bunkru, byl Stumpfeggere viděn, jak dává všem dětem „něco sladkého na pití“.

Americký spisovatel a novinář James Preston O´Donnell, který se jako vůbec první člověk, který nebyl příslušníkem sovětské Rudé armády, dostal po konci války do Hitlerova bunkru, ale tvrdí, že dětem jed podala určitě jejich matka. Napsal o tom v roce 1975 v knize The Bunker. Svědci pracující v bunkru prý za vraždu dětí vinili doktora Stumpfeggera proto, že 2. května zemřel a nijak se nemohl bránit.

V každém případě, když dorazili do bunkru sovětští vojáci, tak našli šest dětských mrtvých těl v nočních košilích, které ležely vedle sebe. Byly to Helga, Hildegard, Helmut, Holdine, Hedwig a Heidrun. Jak potvrdila pitva lékaře Rudé armády, byly otráveny kyanidem.