Před půlstoletím v Káhiře při zápasu s pražskou Duklou zemřelo 48 lidí

Před půlstoletím v Káhiře při zápasu s pražskou Duklou zemřelo 48 lidí Zdroj: Twitter @Derniers Défenseurs

Egyptská fotbalová tragédie. Před půlstoletím v Káhiře při zápasu s pražskou Duklou zemřelo 48 lidí

Přesně před padesáti lety došlo v egyptské Káhiře k obrovské sportovní tragédii, která je v současnosti víceméně zapomenutá. Při přátelském zápasu egyptského celku Zamalek SC proti pražské Dukle se 17. února 1974 zřítila tribuna – 48 lidí zemřelo a minimálně stejný počet byl zraněný. Co víme o smutné tragédii a jak k ní došlo?

Vztahy mezi Duklou a egyptským celkem Zamalek SC se začaly rodit už během konce 50. let, tedy v nejúspěšnější éře pražského klubu, který byl v té době postrachem bez nadsázky celého fotbalového světa.

V roce 1959 se ve třetím největším egyptském městě Gíze (které je součástí metropolitní oblasti Velká Káhira) otevíral nový Zamalek Stadium (v současnosti Abdel-Latif Abu-Rajelha Stadium). A právě fotbalisté pražské Dukly byli pozváni, aby v rámci slavnostního otevření sehráli přátelské utkání s domácím týmem. Nad stadionem pro 40 tisíc lidí proletělo letadlo, které shodilo míč na trávník. Zamalek, který je po egyptském fenoménu Al-Ahly druhým nejúspěšnějším týmem v historii severoafrické země, v otevíracím utkání nakonec Duklu porazil 2:0.

Patnáct let po otevření stadionu v roce 1974 už ovšem Dukla neplatila za onu bezkonkurenční výkladní skříní československého fotbalu, jako tomu bývalo na přelomu 50. a 60. let. V sezoně 1973/74 nově pod trenérskou taktovkou legendárního Josefa Masopusta si ovšem dokráčela pro druhé místo v československé nejvyšší soutěži, když ji předstihl pouze bratislavský Slovan.

Rozhodující změna stadiónů a zřícená tribuna

Před padesáti lety pak bylo na 17. února 1974 naplánováno přípravné utkání právě mezi spřátelenými celky Duklou Praha a zmiňovaným egyptským Zamalekem. Původně se měl zápas odehrát na v té době největším egyptském stadionu Nasser Stadium (v současnosti nese název Cairo International Stadium), kam se vejde 75 tisíc lidí.

Přátelský duel byl ovšem přesunutý na o polovinu menší Zamalek Stadium. Poptávka po lístcích právě i kvůli přesunutí výrazně převýšila nabídku, a tak se stalo, že se na 40 tisíc míst na Zamalek Stadium snažilo údajně dostat dokonce až 80 tisíc diváků. Ještě před úvodním hvizdem pak došlo k velké tlačenici, kterou nevydržely zdi, a jedna z tribun se zřítila a doslova rozdrtila část fanoušků – oficiálně se uvádí 48 obětí, některé zdroje ale zmiňují i 49, případně 50 vyhaslých životů. Zraněno bylo dalších minimálně 50 lidí. Přátelský zápas byl okamžitě zrušen.

Smutně nejslavnější tragédií tohoto typu zůstává neštěstí z 29. května 1985 z belgického Bruselu, kde se mělo odehrát finále Poháru mistrů evropských zemí mezi anglickým Liverpoolem a italským Juventusem Turín. Zeď oddělující oba dva fanouškovské tábory nevydržela nápor liverpoolských rowdies a zřítila se, načež navíc mezi fanoušky vypukla bitka. Při tragédii nakonec zemřelo 39 lidí a 460 jich bylo zraněných. 

Každopádně vůbec nejtragičtější událostí fotbalové historie zůstává zápas z 24. května 1964. Tehdy na Národním stadionu v Limě mezi Peru a Argentinou uruguayský rozhodčí neuznal vyrovnávací trefu domácích. Následný brutální střet obou táborů si vyžádal 318 mrtvých a 500 zraněných.