První SMS na světě se vydražila za 107.000 eur, v přepočtu 2,7  milionu korun

První SMS na světě se vydražila za 107.000 eur, v přepočtu 2,7 milionu korun Zdroj: Reuters

první sms přišla na tento "mobil"
První SMS na světě se vydražila za 107.000 eur, v přepočtu 2,7  milionu korun
první sms přišla na tento "mobil"
3
Fotogalerie

Příběh první poslané SMS zprávy je dnes už v podstatě retro story… hned několikrát

Každý z nás za svůj život nejspíš poslal bezpočet SMSek. Ale kolik jste jich poslali v posledních měsících? V době, kdy máme všichni v kapse telefon a v telefonu internet, který nabízí bezpočet dalších způsobů textování, je SMS jen jeden z mnoha nástrojů, které můžete využít. Exkluzivita SMS zpráv přišla a odešla, dnes už klasická textovka téměř retro. 

Vůbec první SMS zpráva dnes slaví své výročí, byla poslána 3. prosince 1992, přesně před jednatřiceti lety. Víte, po většinu roku ‘92 vyvíjela britská společnost Sema Group Telecoms pro svého klienta, britský Vodafone, něco, čemu se ve firmě zkráceně říkalo SMSC. Short Message Service Centre. A ke konci roku bylo téměř hotovo, takže jejich tehdy dvaadvacetiletý inženýr Neil Papworth poslal 3. prosince ze svého počítače první SMS zprávu vůbec. 

Byla to zpráva milá a krátká, obsahovala dvě slova: Merry Christmas, tedy Veselé vánoce. Příjemcem byl manažer Vodafonu Richard Jarvis. A ten ji k potlesku všech přítomných přečetl ze svého sluchátkového dvoukilového mobilního telefonu na vánočním večírku Vodáče. 

Prostě pravěk. 

Prásk, prodáno pánovi s fleškou!

Před dvěma lety se příběh první poslané SMS zprávy docela propíral, protože se zase jednou dostala do titulků novin. V roce 2021 se totiž Vodafone rozhodl, že prodá první poslanou SMSku vůbec jako NFT. Pamatujete NFT?! Člověk by neřekl, že něco, co se reálně objevilo až před pěti lety může zestárnout a umřít rychleji než SMSky ale stalo se. NFT s první poslanou SMS se prodalo za necelé tři miliony korun, které byly Vodafonu vyplaceny pomocí kryptoměny ethereum. Pamatujete ethereum?! 

Drobnou zajímavostí je, že aukce probíhala ve Francii. Ale ve Francii není legálně možné zakupovat, víte co, neexistující věci, takže aukční síň musela NFT nahrát do digitálního rámečku (Pamatujete digitální rámečky?!), který zobrazoval kód a komunikační protokol. 

Zkrátka první exemplář vymírající technologie byl prodán za měnu, která funguje na krachující technologii, ale protože na to v zemi prodeje neexistoval zákonný rámec, muselo se to celé nahrát na dnes už kompletně nepotřebnou technologii.  

Prostě pravěk.