Michael Jackson a James Safechuck (1988).

Michael Jackson a James Safechuck (1988). Zdroj: Profimedia.cz, Getty Images, Sundance

Před 20 lety policie zatkla Michaela Jacksona. Případ údajného zneužívání dětí dodnes není uzavřen

V listopadu roku 2003 byl vydán zatykač na Michaela Jacksona kvůli podezření ze zneužívání dětí. Pro fanoušky populárního zpěváka to byl blesk z čistého nebe. Obvinění ale rozhodně zčistajasna nepřišlo, protože kauza údajného zneužívání dětí na ranči Neverland se tehdy táhla již více než dekádu. Spolehlivě není uzavřená dodnes.

Na pódia se Michael Jackson postavil jako šestiletý kluk a strávil na nich v podstatě celý život. Kariéra trvala neuvěřitelných 45 let, což je pozoruhodné samo o sobě. Ještě pozoruhodnější je fakt, že popularita zpěváka neustále rostla a s ní i počet fanoušků. Během posledního velkého turné HIStory absolvoval 82 koncertů v 58 městech a jeho vystoupení zhlédlo více než 4,5 milionů diváků. 

Pouhé tři roky před tím přitom světem proběhla série reportáží ze soudních procesů, ve kterých se zbožňovaný zpěvák bránil nařčení ze zneužívání dětí. Velká část fanoušků odmítala brát obvinění vážně, vinu popíral sám Jackson a po jeho smrti v roce 2009 v odmítání pokračovali správci jeho majetku. Časová osa obvinění ale ukazuje, že problematické vztahy s nezletilými chlapci doprovázely Jacksona minimálně čtvrt století a spolehlivě nejsou uzavřeny dodnes.

Pokračování 2 / 12

1986

Michael Jackson a James Safechuck (vpravo) na Havaji v lednu 1988Michael Jackson a James Safechuck (vpravo) na Havaji v lednu 1988 | Wikimedia Commons/Alan Light

Desetiletý herec James Safechuck získává roli v reklamě na Pepsi, ve které ztvárnil hlavní roli Michael Jackson. V dokumentu Leaving Neverland Safechuck prohlásil, že se během natáčení s Jacksonem skamarádil. Zpěvák ho začal zahrnovat dárky a zvát ho společně s jeho rodinou na výlety a dovolené. Na jednom z nich zpěvák údajně chlapci navrhl, aby spolu spali v jedné posteli. 

Pokračování 3 / 12

1992

Michael Jackson a jeho údajná oběť Jordan ChandlerMichael Jackson a jeho údajná oběť Jordan Chandler | Profimedia.cz

Michaelu Jacksonovi se v květnu porouchá automobil. Majitel nejbližší autopůjčovny ho seznamuje se svým třináctiletým nevlastním synem Jordanem Chandlerem – zpěvákovým velkým fanouškem. Jackson zve Jordana, jeho sestru a matku na svůj ranč Neverland. Později společně létají na výlety do Las Vegas, Maroka a Paříže. Podle svědectví rodiny Jordan často spává v Michaelově pokoji.

Pokračování 4 / 12

1993

LaToya s matkou Katherine.LaToya s matkou Katherine.|Profi media.cz, Getty Images, Sundance

Během sezení s psychiatrem se Jordan Chandler svěřuje, že ho Jackson opakovaně zneužíval. Lékař to oznamuje policii v Los Angeles, která začíná zpěváka vyšetřovat. Během výslechu Jordan Chandler svá obvinění opakuje. 

Policie v rámci vyšetřování získává povolení prohledat Jacksonova sídla. Podle reportáže Los Angeles Times policisté zajistili řadu videopásků, které ale údajně neobsahovaly žádný kompromitující materiál. Prohlídky neměly přinést ani žádné jiné fyzické důkazy podporující obvinění.

Během hledání dalších potenciálních svědků získávají vyšetřovatelé výpověď třináctiletého syna bývalé Jacksonovy hospodyně. Jason Francia u výslechu vypověděl, že se ho Jackson dotýkal na intimních místech (výpověď později zopakuje během soudního procesu v roce 2005). Jeho matka Blanca Francia v novinovém rozhovoru prohlašuje, že byla svědkem Jacksonova nepatřičného chování k vícero chlapcům.

V září podává rodina Jordana Chandlera na Michaela Jacksona žalobu u občanskoprávního soudu. 

Jacksonovi obhájci předložili během vyšetřování a procesu řadu svědeckých výpovědí chlapců, kteří se se zpěvákem stýkali a popřeli, že by je jakkoliv obtěžoval. Jedním ze svědků byl desetiletý Wade Robson, výherce taneční soutěže v australském Brisbane. Na pozvání Jacksona se s matkou přestěhoval do Los Angeles. Matka v interview pro CNN popisovala, že syn s Jacksonem spával, když byli oba dva unaveni ze společných her a tancování. Popřela, že by v tom bylo cokoliv sexuálního.

Michaelova sestra LaToya prohlašuje v rozhovoru, že obvinění jsou pravdivá. Tvrdí, že Jacksonovo chování je důsledkem jeho vlastního zneužívání ze strany rodičů, které zažila i ona a ostatní sourozenci. Viděla údajně řadu šeků, které rodina vystavovala rodičům zneužívaných dětí, a kupovala si tak jejich mlčenlivost. LaToya v té době již dlouho neudržovala s rodinou styky. Jacksonova rodina všechna tvrzení popírá.

V prosinci podává Jordan Chandler pod přísahou popis průběhu zneužívání (výpověď unikne v roce 2003 na veřejnost). Michael Jackson je podroben tělesné prohlídce, aby vyšetřovatelé zjistili, zda se jeho penis shoduje s popisem, který při výslechu uvedl Jordan Chandler. Výsledky prohlídky nebyly zveřejněny.

Pokračování 5 / 12

1994

Michael Jackson a Jordan Chandler v Disneylandu v roce 1992Michael Jackson a Jordan Chandler v Disneylandu v roce 1992 | Profimedia

Po mnoha měsících vyjednávání mezi právníky obou stran končí 25. ledna občanskoprávní spor mimosoudním vyrovnáním. Rodina Chandlerova získává odškodnění ve výši 22 milionů dolarů. Kvůli neochotě svědků pokračovat ve výpovědích odmítá porota postoupit spor trestnímu tribunálu.

Pokračování 6 / 12

2003

Michael Jackson a jeho údajná oběť Gavin ArvizoMichael Jackson a jeho údajná oběť Gavin Arvizo|Profimedia.cz

V únoru má premiéru dokumentární film Living with Michael Jackson. Britský novinář Martin Bashir se v něm mimo jiné zaměřuje na Jacksonův vztah s chlapcem jménem Gavin Arvizo. Gavin společně se sourozenci pobýval na Jacksonově ranči Neverland a spával v Jacksoně ložnici. Jackson v dokumentu drží Arviza za ruku a tvrdí, že společné spaní je největším důkazem lásky. Popisuje, jak děti ukládá ke spánku a čte jim pohádky. Ujišťuje dokumentaristu, že v tom není nic sexuálního. Dokument vyvolá bouři pohoršení a obnovený zájem o deset let starý případ. 

Úřad šerifa v Santa Barbaře, pod jejíž jurisdikci spadá ranč Neverland, obnovuje vyšetřování. Gavin Arvizo na policii vypovídá, že ho Jackson opakovaně zneužil. Jeho matka Janet Arvizo vypovídá, že Jackson držel rodinu na ranči proti jejich vůli. Jackson obvinění odmítá. 

Osmnáctého listopadu vyšetřovatelé podnikají razii na ranči Neverland. Dva dny poté vydává úřad šerifa na Jacksona zatykač. Obviňuje ho z 10 trestných činů včetně zneužívání dětí, únosu, omezování osobní svobody a vydírání. Michael Jackson je vzat do vazby a vzápětí je propuštěn na kauci ve výši 3 milionů dolarů.

V prosinci uniká na veřejnost místopřísežná výpověď Jordana Chandlera pořízená v roce 1993.

Pokračování 7 / 12

2005

Michael Jackson a Wade RobsonMichael Jackson a Wade Robson | Foto: ara

Případ se dostává před soud. Gavin Arvizo a jeho bratr Star vypovídají, že jim Jackson ukazoval pornografii, zneužíval je a naléval jim alkohol. Jejich tvrzení podporuje svědectví bývalé Jacksonovy hospodyně a jejího syna Jasona Francii. Jason opakuje své tvrzení z roku 1993, kdy vypověděl, že se ho Jackson nepatřičně dotýkal. Na zpěvákovu obhajobu oproti tomu vystupuje řada osobností včetně Jay Lena, Chrise Tuckera a Macaulay Culkina, který sám na ranči jako dítě pobýval a podle Jacksonových slov s ním i spával. Mezi svědky obhajoby vystupuje i Wade Robson, který v Jacksonův prospěch svědčil i v procesu v roce 1993. 

Obhajoba přináší svědectví, že matka bratrů Arvizových již v minulosti vznesla falešné obvinění vůči obchodnímu řetězci J. C. Penney a nutila své syny lhát. Porota 14. června rozhoduje o zproštění viny Michaela Jacksona ve všech bodech obhajoby. 

Pokračování 8 / 12

2009

Pohřeb se konal 7. července 2009Pohřeb se konal 7. července 2009 | Profimedia.cz, Reuters

Dvacátého pátého června Michael Jackson ve věku 50 let umírá na srdeční selhání. Za příčinu náhlého úmrtí byla označena akutní otrava silným sedativem propofolem, které Jacksonovi podával proti chronické nespavosti osobní lékař Conrad Murray. Ten pak byl 7. listopadu 2011 v procesu Conrad Robert Murray vs. lid státu Kalifornie jednohlasně všemi členy poroty uznán vinným z neúmyslného zabití svého pacienta Michaela Jacksona a následně odsouzen ke čtyřem letům vězení. Z vězení byl propuštěn po necelých dvou letech, 28. října 2013.

Pokračování 9 / 12

2013 až 2017

James Safechuck se s Jacksonem seznámil  díky reklamě na pepsiJames Safechuck se s Jacksonem seznámil díky reklamě na pepsi | Profimedia.cz

Wade Robson nečekaně podává žalobu na správce Jacksonovy pozůstalosti. Tvrdí, že ho Jackson sedm let opakovaně zneužíval.

V roce 2014 James Safechuck žaluje správce Jacksonovy pozůstalosti. Tvrdí, že ho Jackson opakovaně zneužíval a že management o jeho chování věděl a napomáhal mu v něm. 

Obě žaloby jsou v roce 2017 zamítnuty kvůli příliš dlouhé době uplynulé od domnělého spáchání činu. 

Pokračování 10 / 12

2019

Režisér bezmála čtyřhodinového dokumentu  Leaving Neverland Dan Reed a jeho hlavní „hrdinové“ Wade Robson (vlevo) a James Safechuck (vpravo)Režisér bezmála čtyřhodinového dokumentu Leaving Neverland Dan Reed a jeho hlavní „hrdinové“ Wade Robson (vlevo) a James Safechuck (vpravo) | Profimedia.cz

Na festivalu Sundance je promítána premiéra dokumentu Leaving Neverland. James Safechuck a Wade Robson v něm popisují zákulisí dlouhodobého zneužívání ze strany Michaela Jacksona. Správci Jacksonovy pozůstalosti obvinění odmítají a na producenty podávají žalobu. 

Pokračování 11 / 12

2020 až 2021

Michael Jackson a James Safechuck (1988).Michael Jackson a James Safechuck (1988). | Profimedia.cz, Getty Images, Sundance

V říjnu 2020 a v dubnu 2021, jsou žaloby Robsona a Safechucka opět zamítnuty u soudu vyšší instance. Tentokrát s odůvodněním, že Jacksonův management neměl povinnost děti před Jacksonem chránit. 

Pokračování 12 / 12

2023

James SafechuckJames Safechuck | Archív

V srpnu odvolací soud rozhodnutí zvrátil. Podle jeho vyjádření nese firma napomáhající svému majiteli ve zneužívání dětí spoluvinu. Případ se dostává do fáze soudního vyšetřování.