Vražedkyně, nebo oběť spiknutí? V případu Čachtické paní figurovali falešní svědci a řada nejasností

Příběh krvavé uherské hraběnky zná asi každý – Alžběta Báthoryová měla na svém čachtickém hradu údajně brutálně umučit na 650 mladých dívek. Podle některých legend se dokonce koupala v jejich krvi, nebo ji pila. Po téměř čtyřech staletích je ale složité oddělit historické důkazy od lidových báchorek. Někteří dnes tvrdí, že Báthoryová byla zcela nevinná.

Jako hlavní argumenty většinou uvádějí skutečnost, že z případného odsouzení hraběnky by mnozí profitovali. Například uherský král a císař Svaté říše římské Matyáš Habsburský by mohl pustit z hlavy dluhy, které měl vůči rodu Báthoryových. Stejně tak si prý přítel zesnulého Alžbětina manžela, György Thurzó, dělal zálusk na její území – jakožto oficiální opatrovník rodiny by v případě odsouzení Báthoryové měl otevřenou cestu k jejím pozemkům, které zabíraly velkou část Uher. Komplicové se navíc přiznali až poté, co jim při výslechu začali uřezávat prsty, a i další svědci prý několikrát změnili své výpovědi.

Přesto soud představil řadu důkazů, že Alžběta Báthoryová v Čachticích skutečně prováděla zvěrstva. Podle výpovědí měla mladé dívky řezat, pálit, kousat a zdi ve sklepeních prý byly pokryté krví. Moderní teorie ale přicházejí s tím, že ve sklepeních dívky nezabíjela – ba naopak jim prý pomáhala a potají vykonávala potraty. Nicméně tehdejší důkazy mluvily jasně – kdykoliv se Báthoryová vyskytovala doma na zámku, začalo podezřele přibývat úmrtí a záznamy z tamního kostela to jen potvrzují. Tvrdila sice, že na vině je cholera, nejeden poddaný ale viděl, v jak zuboženém stavu pohřbívaná těla byla.

Pravda tedy bude patrně někde na půli cesty. Mrtvých dívek sice možná bylo méně než často uváděných 650, je ale známo, že Báthoryová trpěla sadistickými sklony a že ke svým poddaným byla vždy krutá. Na druhou stranu je potřeba si uvědomit, že pocházela z města, které leželo u hranic s Transylvánií, která je proslulá upírskými historkami. Tato skutečnost spolu s lidskou fantazií tak udělala z Báthoryové zabijácké monstrum, kterého se lidé báli natolik, že nesnesli, aby byla krvavá hraběnka pohřbená v jejich obci.

Pokud se chcete dozvědět více o Alžbětě Báthoryové, jejím mládí i krvelačném řádění, pusťte si další epizodu ze série Životy slavných v úvodu článku.