V květnu 1939 odešel přes Polsko do Francie, kde se stal příslušníkem Cizinecké legie.
Nakonec byl Oldřich Pechal odsouzen k trestu smrti a převezen do koncentračního tábora Mauthausen
I přes brutální výslechy neposkytl Oldřich Pechal Gestapu žádné informace, nepomohlo ani vyhrožování popravou příbuzných
Po absolvování sabotážního a spojovacího výcviku byl jmenován velitelem paraskupiny ZINC
Jako profesionální důstojník československé armády sloužil na Slovensku
11
Fotogalerie

Olda Pechal při zatýkání zbil 9 gestapáků, rozlomil i pouta: Když ho nacisté nedokázali zlomit, oběsili ho

Síla, jakou se vyznačoval parašutista Oldřich Pechal, děsila i nacisty. Dokonce tak moc, že když ho konečně s velkými potížemi zatkli, musel čas mezi brutálním mučením a výslechy trávit ve svěrací kazajce připoutaný k posteli. Jeho jméno bude pro velkou část veřejnosti neznámé, patří ale k hrdinům druhé světové války, kteří nezradili své druhy ani pod hrozbou nejhorších možných věcí. Gestapo ho nikdy nezlomilo.

Oldřich Pechal prožil valnou většinu svého dospělého života jako voják - po odvodu vystudoval vojenskou akademii, jako důstojník sloužil na Slovensku, později byl odvelen na Šumavu. Když byl vyhlášen Protektorát byl Pechal propuštěn z činné služby, a tak přešel hranice a ve Francii se přidal k cizinecké legii. Po kapitulaci Francie utekl do Británie, kde se připojil k pozemním složkám, které ovšem nebyly aktivně činné.

Možná i proto, že ho neschopnost pomoci milované zemi ubíjela, se přidal ke speciálnímu výcviku a do Česka se vrátil jako parašutista. Omylem je ale vysadili na Slovensku, proto musel absolvovat přechod hranic, který nedopadl dobře. Celníci ho legitimovali a došlo k přestřelce. Oldřich jednoho z Němců zabil na místě, dalšího smrtelně zranil. Při útěku ale u strážnice zůstaly jeho falešné doklady. Podle fotografie ho poznali staří známí a Oldřicha začalo gestapo nahánět jako lovnou zvěř.

Utekl jim ještě jednou, když si gestapo přišlo pro jeho příbuzného, u kterého se ukrýval. Potřetí ho nachytali nacističtí konfidenti na léčku. Při zatýkání došlo ke rvačce, Pechal rozlomil dvoje ocelová pouta, zmlátil jednoho z Němců tak, že se osm týdnů léčil, ale nebylo to nic platné. Němci ho zavřeli do Kounicových kolejí a týdny ho sadisticky mučili. Kromě fyzického týrání na něj tlačili i psychicky. Nabízeli mu spolupráci, kterou kategoricky odmítal, vyhrožovali mu vyvražděním rodiny, což také nakonec udělali. Nic ho nezlomilo. Nacistům tak nezbylo nic jiného, než hrdinu českého odboje oběsit v Mauthausenu.