Andrej Babiš, budoucí premiér z vězení?

Andrej Babiš, budoucí premiér z vězení? Zdroj: fotomontáž Jan Ignác Říha

Karel Steigerwald: Může premiér řídit vládu z vězení? Babiš nepochybně ano

Může Andrej Babiš řídit stát i z vězení? Může, ale nebude to úplně jednoduché. V ústavě není napsáno, že uvězněný premiér nemůže vládu řídit. V cestě stojí různé prováděcí a technické předpisy, například to, kdy smí do vězení nepotrestaný – například ministr a asistenti – kolik hodin může vláda ve vězení zasedat, jak by to bylo s vycházkami premiéra do sněmovny, jaký vliv by to mělo na zahraniční cesty, jezdil by s pouty na rukou nebo jen volně v doprovodu stráže? Měl by premiér v deset večerku, nebo by mohl svítit déle? Směl by mít mobil?

Jsou to všechno jen nižší právní normy, než je ústava, a kdyby existovala dobrá vůle, mohly by se nové situaci přizpůsobit. Nejrozumnější by bylo vyhradit pro premiéra některou menší věznici s větší tělocvičnou, kde by mohla vláda zasedat. Premiér by chodil tunelem z prostoru pro vězně, ministři tunelem z ulice. Premiér by byl oddělen sklem, zasedání vlády by totiž bylo jen specifickou formou návštěvy. Premiér by měl oběd vězeňský, nepotrestaní členové vlády by si mohli donést svůj. Zahraniční politici by vstupovali do vězení v režimu ministerské inspekce.

Zasedání vlády ve věznici by mělo i mnohé praktické výhody. Například odsouzení ministři by si jen přešli na druhou stranu skleněné stěny. Komu by trest vypršel, přesedl by si opačným směrem. Podmínečně odsouzení ministři by seděli za sklem s vládou, ale měli by na hlavách pruhovanou čepici, aby se to nepletlo. Press room by byl v některé větší cele, tam by stačilo dát na dveře zámek z chodby. I premiér by to měl z cely do zasedačky jen skok, pokud se ovšem ve vězení smí skákat.

Taková opatření by měla velký význam pro mezinárodní pověst České republiky. Pravděpodobně by nebyl na planetě člověk, který by naši republiku a jejího premiéra neznal. Některé vlády se o naše chystaná opatření už dnes zajímají, třebaže je to předčasné. Kdekdo by chtěl takové zasedání vlády vidět. Na dvoře by se zřídil amfiteátr, odkud by mohli turisti vládu pozorovat. Poblíž věznice by některá zkorumpovaná firma postavila hotel.

Ústavy by se tyto změny nedotkly. Je z toho vidět, že s problémem Babiš kontra „Čapák“ se dělá zbytečný humbuk. Z hlediska chodu naší demokracie by se vůbec nic nezměnilo a ještě bychom byli první, což málokdy jsme. Počet odsouzených premiérů a ministrů bude v budoucnu všude stoupat, uvězněný premiér lidem zevšední. Jedno nám ale nikdo nevezme, byli jsme první!