Německá policie – ilustrační snímek

Německá policie – ilustrační snímek Zdroj: ČTK

Nebezpečné Německo? Nenechme se strašit, trestných činů je tam nejméně od roku 1992

Slyšíme to skoro denně: Evropa je čím dál tím nebezpečnější, slušný člověk aby se skoro bál vyjet z Česka na výlet či pracovně za hranice. Všude samé hordy ilegálních imigrantů, kteří vám znásilní dceru či vnučku. A ukradnou vám peněženku, telefon i auto. Nikdy to nebylo tak strašné jako dnes, a nejhorší je sousední, kdysi poklidné Německo, tam je těch ilegálů nejvíce. A. Merkelová jim sice platí štědré dávky, ale oni vraždí a loupí…. jsou toho plné sociální sítě.

A teď zpátky do skutečnosti, která bude mnohé čtenáře asi šokovat: Německo v roce 2018 zaregistrovalo nejméně trestných činů od roku 1992. Neuvěřitelně pozitivní informace.

Samozřejmě někdo teď namítne, že statistika je přesný souhrn nepřesných (či dokonce falešných) čísel, popřípadě bude citovat Winstona Churchilla "Věřím jen statistice, kterou si sám zfalšuji."

Nicméně s dovolením budu raději věřit precizním německým statistikům, než českým a moravským mudrlantům na sociálních sítích.

Aby těch dobrých zpráv nebylo dost, připomeňme, že kriminalita poklesla i v Česku. Naše policie v roce 2018 evidovala 192 405 trestných činů, což je o 4,9 procenta méně než v roce 2017. Jde o relativně dlouhodobý trend, zločinnost se v Česku snižuje již pátým rokem v řadě. Skvělé!

Závěrečný apel

Pakliže si tyto řádky přečetl někdo, komu minulý týden nebo měsíc ukradli telefon či vykradli chatu, vím, že jen zanadává, co to je proboha za nesmysly. Ano, osud umí být někdy krutý, ale trendy jsou jasné.

Kriminalita prostě klesá a klesá v Česku i okolních zemích, a to je velice dobře. Važme si toho, rozhodně to není a ani v historii nebyla samozřejmost. Současně tím rozhodně nechci říct, že by české (anebo německé) orgány činné v trestním řízení a další relevantní složky měly polevit, jak v preventivní, tak i represivní činnosti.

Blíží se volby, tentokrát do Evropského parlamentu. Budou koncem května. Až nás budou zase politici strašit, obrovským nárůstem kriminality, řekněme jim jasný klidným hlasem: Dámy a pánové, vážení kandidáti, kriminalita v naší republice i okolních zemích (a zejména v klíčovém Německu) klesá. Nestrašte nás, laskavě!

Autor je právník a publicista.