Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková

Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková Zdroj: Tomeš Michael

Na odvolání ministryně Novákové za diplomatické faux pas s Tchaj-wanem to ještě není. Na přísnou důtku ANO!

Kamarád advokát teď s oblibou říkává dětem, aby splachovali alespoň čtyřikrát po sobě, ať je větší spotřeba konečně trochu klesne cena vody. Pravidelní čtenáři českých médií již tuší, že dobrotivý moravský právník naráží na nedávný výrok ministryně Marty Novákové, nad kterým užasl nejen leckterý ekonom, ale de facto každý, kdo má rozum pod čepicí.

„DataMarta“, jak jí přezdívají nejen bulvární média, na sebe nyní opět negativně upoutala pozornost, jelikož nechala vykázat ze sálu tchaj-wanského reprezentanta a učinila tak na popud čínského velvyslance.

Novákové postup je závažným porušením suverenity české zahraniční politiky.

Dále rovněž nutno vyjádřit souhlas, jak s dnešním ministrem zahraničních věcí Tomášem Petříčkem, tak i s bývalým ministrem Karlem Schwarzenbergem, že zmíněná paní ministryně svým nezdvořilým krokem ohrozila hospodářské zájmy naší země a její doposud vynikající obchodní relace s Tchaj-wanem.

Premiér Babiš by své ministryni (nominantce za hnutí ANO) měl jasně vysvětlit, že ekonomickou diplomacii našeho státu nesmí a nebude určovat velvyslanec Čínské lidové republiky. To prostě nejde!

Současně je více než dobré si plnohodnotně uvědomit, že z Tchaj-wanu míří aktuálně do Česka reálně mnohem více finančních prostředků než z Číny. Víme, mnohé čtenáře toto tvrzení asi šokuje, ale Čína a její politici mají spíše plná ústa slibů a všelijakých prohlášení a skutek utek. Na rozdíl od malého dynamického Tchaj-wanu, který neřeční a koná (resp. zde obchoduje a investuje).

Důtka pro Martu

Kterak bylo naznačeno výše, premiér Andrej Babiš by měl ministryni Novákové rázně domluvit, že takto se chovat nesmí, jelikož v politice (resp. mezinárodních jednáních) není jaksi sama za sebe, ale reprezentuje naši republiku a její demokratické hodnoty.

Mějme za to, že ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková si sice ještě nezaslouží odvolání z kabinetu – dlouhodobě tvrdím, že k odvolávání členů vlády by se mělo přistupovat až v krajních případech – ale přísnou důtku s výstrahou již opravdu ANO! Čínská panda opravdu nemá českému lvu diktovat s kým má či nemá obchodovat či se obchodně setkávat. Padni komu padni!

Ostatně nechtějme ani vědět, jak by Andrej Babiš „zlověstně prskal“, pakliže by takový mezinárodní průšvih provedl nominant za jinou politickou stranu, než je jeho „protikorupční hnutí sestavené ze samých pracovitých nepolitiků a nepolitiček“.