Facebook a Google zakazují reklamu na kryptoměny. Staly se firmy poskoky států?

Facebook a Google zakazují reklamu na kryptoměny. Staly se firmy poskoky států? Zdroj: Flickr

Proč Google a Facebook zakazují reklamy na bitcoin a další kryptoměny a co to celé znamená

Že jednoho dne vzplane boj proti kryptoměnám, bylo jasné. Málokdo však očekával, že by se největšími kryptobijci nestaly vlády, ale soukromé firmy. Teď však reklamy na kryptoměny zakazuje Google a Facebook; spolu se všemi reklamami na neregulované finanční produkty.

Ačkoliv s jejich jednáním bytostně nesouhlasím, bohužel musím konstatovat, že na to mají plné právo. Jsou to soukromé společnosti, takže si mohou do svých produktů dávat takové reklamy, jaké se jim zlíbí; a bylo by absolutně špatné jim cokoliv nařizovat.

Bez ohledu na to, jak moc se domnívám, že obě korporace těmito kroky škodí svobodě a celému světu, budu vždy stát za jejich právem si o svém obsahu rozhodovat dle vlastní libovůle.

Proč?

Otázka pochopitelně zní, proč to asi dělají. Napadají mě dvě možnosti:

1. Scott Spencer z Googlu a Rob Leathern z Facebooku zjistili, že včas nenakoupili, tak potřebují dostat cenu kryptoměn dolů, pořádně se napakovat a za nějakou dobu reklamy zas povolit. Tuto trochu konspirační myšlenku, kterou sám nepovažuji za příliš pravděpodobnou, vnímám jako výrazně lepší možnost; a modlím se, aby to byla pravda. Samozřejmě není hezké, aby někdo poškozoval svět kryptoměn jen proto, že chce zbohatnout, ale znamenalo by to, že dotyčný má jasnou hlavu a za pár let začne krypto sám propagovat.

Bitcoin s výkyvy kurzu nekončí. Obří nárůsty i propady ceny jsou pro kryptoměny typické >>>

2. Google a Facebook zakazují kryptoměny, protože je považují za nebezpečné a chtějí před nimi chránit své uživatele s nadějí, že konají dobro. Něco takového by bylo podstatně horší, neboť by se jednalo o (státy tolik oblíbené) přebírání odpovědnosti za životy ostatních, což v nich jen podporuje jejich vlastní nezodpovědnost. Především by to však byla dobrými úmysly dlážděná cesta do chřtánu regulacemi prosazované státní moci. Bylo by opravdu smutné, kdyby se těmi nejefektivnějšími poskoky státu staly soukromé firmy, které se upřímně snaží ochránit své zákazníky.

Jedinou chabou útěchou mi může být, že se kroky těchto gigantů projevily na kurzech, takže se blýská na lepší časy k dalšímu nákupu. K tomu bych už skoro ani nemusel sledovat kurz; kdykoliv se začnou na internetu objevovat výsměšné komentáře směrem k vlastníkům kryptoměn, je dobrý den k nákupu.

Autor je anarchokapitalista