Kim a soudruzi v bramborách

Kim a soudruzi v bramborách Zdroj: KCNA

Kim Čong-un a jihokorejský prezident Mun Če-in na korejské hoře Paektu opředené mýty (měl se na ní narodit Kim Čong-il, přičemž vyšla hvězda). Přátelství na věčné časy
Kim na inspekci v továrně na konzervované rybky. Má radost
Kim na inspekci v továrně na konzervované rybky. Má radost
Kim na setkání s válečnými veterány
Kim na setkání s válečnými veterány
14
Fotogalerie

Korejská propaganda: 15 nejzábavnějších snímků Kim Čong-una. Víte, proč se „dívá na věci“?

Možná znáte satirický fenomén Kim looking at things – sérii fotografií, kde se Kim Čong-un svým znalým okem dívá na nejrůznější předměty a jeho nohsledi si o tom dělají poznámky. Vůdce je už jen svým vzezřením ideální ke karikaturám a i fotografie v galerii takovou karikaturou jsou. Víte však, jak skutečně funguje propaganda v KLDR a k čemu jsou všechny ty fotografie, kde se Kim „dívá na věci“?

„Velký následovník se učil dívat na věci od těch nejlepších. Jeho otec Kim Čong-il se v životě díval na nespočet věcí. Brzy uvidíme, jestli Kim Čong-un zvládne udržet rodinnou tradici,“ stojí v záhlaví jednoho ze satirických webů, které shromažďují fotografie Kima, jak se dívá na věci.

To, že takové snímky existují, však není náhoda. Ostatně jako nic v Severní Koreji. Kimovy výpravy, na nichž kontroluje snad všechny dostupné věci v Severní Koreji (ale těch není až tolik), jsou zavedenou institucí už z dob Kim Ir-sena a jedná se o jeden ze spolehlivých propagandistických prostředků, které Korejci převzali od Mao Ce-tunga a následně vylepšili.

Dá se předpokládat, že iniciátorem těchto inspekcí na nejrůznější pracoviště byl Kim Čong-il. Ten, ač ne příliš schopný státník, byl velmi schopným propagandistou, který se propagandou hluboce zabýval. V čele té korejské stál ještě za vlády svého otce Kim Ir-sena od konce 70. let a jak jeho kult osobnosti, tak kult celé rodiny, dovedl k dokonalosti.

Kimova rada a shovívavost vedou k pokroku

Pravidelné inspekce mají hned několik účelů. Prvním je kontrola toho, jak vůdcova vláda funguje v praxi. Podstatnější však je vytváření pocitu blízkosti s vůdcem, sounáležitosti, mobilizace a integrace společnosti. Korejský vůdce nechce být diktátorem stalinského střihu, ale spíš otcem všech Korejců, otcem v konfuciánském smyslu slova, který zasluhuje respekt a úctu. Na oplátku zahrnuje své „děti“ bezbřehou láskou a péčí.  Nejpodstatnější je však komunikace s lidmi na dvou úrovních – jednak přímo, jednak nepřímo, skrze média. To vůdci zajišťuje, že bude neustále na stránkách novin, i když se nic zásadního nestalo.

Podivní postarší pánové, kteří Kima doprovázejí při „dívání se na věci“, mu dělají družinu na všech inspekcích. Jejich pracovní náplň je taková, že si zapisují moudré poznatky, které vůdce během inspekce pronese. Ty se pak citují třeba na některých veřejných akcích. „Kim Čong-ilova laskavá rada a shovívavost měly za následek velký pokrok v chovu koz a produkci mléčných výrobků,“ psalo se o jedné inspekci ještě za předchozího vůdce.

Na 15 nejzábavnějších fotek z inspekcí za poslední půl rok se podívejte v naší galerii: