Nahalal

Nahalal Zdroj: Národní archiv

Pevnost Atlit
Tirat Zvi
poutní hora Scopus
meandry řeky Jordán
Nahalal
10
Fotogalerie

Neuvěřitelné letecké snímky Izraele, když to ještě nebyl Izrael. Staré fotky byly nalezeny náhodou v archivu

Píše se rok 1937. Stát Izrael neexistuje, jeho budoucí podoba z května 1948 je stále jen myšlenkou sionistů. Ve Svaté zemi funguje Britský mandát Palestina. V Německu v témže roce vládne malý křiklavý kancléř, který si o dva roky později spolu se Sovětským svazem rozdělí vliv v Evropě. Ve stejné době pak vznikla unikátní fotosérie tehdy ještě palestinských měst, kterou pořídil muž jako originální dárek pro své přátele. 

Nebýt Národního archivu v Izraeli, který pečlivě uchovává veškeré písemnosti i fotografie dob minulých, a jeho pracovníků, nikdy bychom si fotografie nemohli prohlédnout. Krabice plná leteckých snímků budoucího státu Izrael se ukrývala schovaná v jedné z málo navštěvovaných částí archivu, který sídlí v izraelském Tel Avivu. Snímky jsou zajímavé tím, že jsou z druhé strany popsané hebrejsky a německy, což naznačuje, že se muž přátelil s německými Židy, pro něž byla série původně vyhotovena.

Snímky nechal v roce 1937 pořídit nadšenec jménem Zalman Shocken, který v Palestině podnikal, ale také vyučoval na místní jeruzalémské univerzitě. Byl to vzdělanec a zámožný podnikatel zároveň. I proto si mohl dovolit nechat zhotovit tyto snímky, které zobrazují například Jaffu, Tel Aviv nebo Jeruzalém. Snímky ležely v archivu neuvěřitelných osmdesát let. Přežily všechny arabsko-izraelské války, přežily samotný divoký vznik státu Izrael 14. května 1948, kdy se po opuštění britských úředníků a vojáků na nově vzniklý stát doslova vrhli okolní arabští sousedé. Podívejte se na část nalezeného archivu v naší galerii.