Ukázka z projektu Plavkyně (Swimming Women)

Ukázka z projektu Plavkyně (Swimming Women) Zdroj: Ivana Dostálová

Ukázka z projektu Plavkyně (Swimming Women)
Ukázka z projektu Plavkyně (Swimming Women)
Ukázka z projektu Plavkyně (Swimming Women)
Ukázka z projektu Plavkyně (Swimming Women)
Ukázka z projektu Plavkyně (Swimming Women)
16
Fotogalerie

Nestyďte se! Unikátní projekt podporuje ženy v plavání při jakékoliv postavě a v každém věku

Venkovní výstava fotografického projektu Plavkyně (Swimming Women) probíhá ve spolupráci s kurátorem pražských náplavek Petrem Hozmanem v termínu od 1. do 30. října 2023 a přináší na pražskou náplavku projekt podporující a posilující ženy, aby si šly zaplavat při jakékoli postavě a v jakémkoli věku. 

Jedná se o projekt stavící se proti body shamingu, vysoce aktuálnímu tématu v dnešní společnosti, a zároveň motivující a posilující ženy, aby si šly zaplavat při jakémkoli fyzickém vzhledu, tvaru postavy či věku. Projekt představuje vodu a plavání jako typ "refuge" v dnešní výkonově orientované a hodnotící době a přináší na veřejnost i do prostředí sportu apel na péči o duševní zdraví žen. 

Výstava představuje 30 žen a jejich 30 osobních příběhů a vztahů k vodě a plavání. Projekt byl nafocen v Podolí a byl již oceněn Honorable Mention v prestižní globální fotografické IPA 2023 Deeper Perspective Award za přínos v komunitě. 

Ivana Dostálová je česká fotografka a vědkyně pocházející z Jablonce nad Nisou, od roku 1998 žijící a působící v Praze i v zahraničí, vystavující a s díly zastoupenými ve sbírkách po celém světě. Absolvovala studium biologie, později také získala doktorát z fyziologie a neurobiologie na Univerzitě Karlově. V roce 2013 založila studio Voitopi Photography, které se zaměřuje na uměleckou, komerční a dokumentární fotografii. Ivanina tvorba zahrnuje jednak převážně černobílé práce v dokumentárních cyklech, ženské portréty, osobní deníky a další projekty, jednak reflektuje prostřednictvím výtvarného jazyka s prvky symboliky a experimentu sociální a psychosociální otázky a dnešní společnost. Ve svém portfoliu má různorodé projekty. K těm nejznámějším dokumentárním patří série nazvaná „My Prague“, ve které zachycuje atmosféry Prahy i důležité události, nebo série fotografií, ve které se zaměřila na dokumentaci zákulisí Onkogynekologického centra Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a historické budovy "U Apolináře", jenž později vyústila v knihu „The stories behind hospital walls“. Kromě těchto témat se také od roku 2014 věnuje fotografování dětského tance a baletu v časosběrných sériích „First steps“ a „Ballet Life“. Mezi další dokumenty patří osobní příběhy umělců burlesky (Za burleskou, od roku 2021), zákulisí českých divadel a další. Z průběžných osobních deníků lze zmínit cykly Mateřský exil (2015-2020), Deník z karantény (2020), Životní cestovatel (od 2015) nebo Americké úniky (2022). V posledních letech se věnuje i fotografickému „The Self Study“ a terapeutickému potenciálu fotografie, absolventka PGCert Therapeutic Photography na Robert Gordon University ve Skotsku. Dvojnásobná držitelka nominace a druhého místa v soutěži Czech Press Photo, v roce 2023 shortlisted v soutěži Sony World Photography Awards.