Pán prstenů na cestě do Mordoru

Pán prstenů na cestě do Mordoru Zdroj: archiv

Pán prstenů po česku. Jak by vypadal fantasy opus natáčený u nás? Dušek jako Gandalf, Kozub jako Glum

Na sobotu druhého září připadá jedno smutné výročí. Je to přesně 50 let, co zemřel autor jedné z nejlepších fantasy sérii všech dob – J. R. R. Tolkien. Spisovatel vytvořil neuvěřitelně komplexní svět, ve kterém se odehrávají příběhy Pána Prstenů, Hobita a mnoha dalších. O tom již bylo napsáno mnohé. A protože jsme nechtěli truchlit a vzpomínat černě, rozhodli jsme se na tuto ságu podívat s humorem. Jak by to vypadalo, kdyby se Pán Prstenů natáčel v Česku? A kdo by hrál jednotlivé postavy? Podívejte se!

Z filmové trilogie jsme vybrali 10 postav a představili si u nich české protějšky. Jaroslav Dušek by mohl přestat vykládat rozumy o tom, jak nejlépe léčit smrtelné nemoci, a vrátit se k tomu, co mu jde lépe a je mnohem bezpečnější pro jeho okolí. Dali bychom mu roli Gandalfa. Dlouhé šedé vousy už měl a poťouchle postrkovat postavy dějem bez sdělení vlastních úmyslů by mu také šlo. Komik Štěpán Kozub by se pak mohl pitvořit jako Glum. I na to by asi vyprodal O2 arénu. Roli ale dostal i David Švehlík, Standa Majer, Kryštof Hádek nebo Yvetta Blanarovičová. Koho si zahráli? A kdo by to v Česku režíroval? Klikněte na „číst“ dále pod tímto textem a podívejte se.

Pokračování 2 / 12

Gandalf – Jaroslav Dušek

Gandalf – Jaroslav DušekGandalf – Jaroslav Dušek | reflex.cz

Zdánlivě roztržitý čaroděj, který umí být drsný, když je potřeba. To je Jaroslav Dušek. Od šarlatána k čaroději to není tak daleký skok, takže by to zvládl bez nejmenších problémů. A když by projel všechny čtyři dohody, tak by mohl přijet i za úsvitu pátého dne.

Pokračování 3 / 12

Aragorn – David Švehlík

Aragorn – David ŠvehlíkAragorn – David Švehlík | reflex.cz

Tady by to bylo určitě na Aragorna-Chodce, ale na Aragorna-krále by to chtělo potrénovat. David Švehlík se otrkal rolí Krakonoše, takže by bandu hobitů před devítkou Nazghúlů ochránit dokázal. A šel by hezky do páru s naší „Arwen“, kterou vám představíme v následující části.

Pokračování 4 / 12

Arwen – Veronika Khek Kubařová

Arwen – Veronika Khek KubařováArwen – Veronika Khek Kubařová | reflex.cz

Veronika Khek Kubařová je stále obsazovanější českou herečkou a ročně zvládne třeba i tři filmy. Snad by do našlapaného kalendáře zvládla vměstnat i Pána prstenů. Arwen by z ní byla dokonalá a jezdit na koni také umí!

Pokračování 5 / 12

Boromir – Stanislav Majer

Boromir – Stanislav MajerBoromir – Stanislav Majer | reflex.cz

Jako Jan Lucemburský byl Standa Majer vynikající a něco z téhle role by mohl přenést i do Boromira. A pak hrdinsky zemřít bez štítu. Ještě předtím by zkusil vytvořit českou podobu slavného memu „One Does Not Simply Walk Into Mordor“.

Pokračování 6 / 12

Glum – Štěpán Kozub

Glum – Štěpán KozubGlum – Štěpán Kozub | reflex.cz

Tady je to jasné. Štěpán Kozub zahraje cokoli a temným prstenem znetvořený hobit mu v repertoáru chybí. Navíc je tam neuvěřitelná fyzická podoba a křičet vysokým hláskem také umí. A pokud by to bylo málo, tak by ho kdykoli mohla nadabovat Jiřina Bohdalová. Hlasem Rákosníčka, pochopitelně.

Pokračování 7 / 12

Frodo – Filip Cíl

Frodo – Filip CílFrodo – Filip Cíl | reflex.cz

V Česku není žádný herec, který by tak moc vypadal jako Hobit, než právě Filip Cíl. Tady byla volba jasná a je načase se vymanit ze škatulky princů. Ještě jsme uvažovali o Matouši Rumlovi, ale nakonec to vyhrál Cíl, protože je prostě nejhobitovatější.

Pokračování 8 / 12

Saruman – Predrag Bjelac

Saruman – Predrag BjelacSaruman – Predrag Bjelac | reflex.cz

Predrag Bjelac je sice původem Srb, ale dlouhá léta žije v Česku a také velmi dobře česky hovoří. Průpravu na zlého čaroděje má jednak přímo z Harryho Pottera, kde si střihl roli černokněžníka Karkarova, ale i z filmu Gangster Ká. Právě tvrdý balkánský mafián by dodal českému Sarumanovi potřebnou démoničnost.

Pokračování 9 / 12

Gimli – Roman Skamene

Gimli – Roman SkameneGimli – Roman Skamene | reflex.cz

Roman Skamene, dlouhé vousy, helma a dvojice seker. To je představa Gimliho, která se nám velmi líbí. Snad by ale kolegům trpaslíkům nenabízel v Morii bony.

Pokračování 10 / 12

Legolas – Kryštof Hádek

Legolas – Kryštof HádekLegolas – Kryštof Hádek | reflex.cz

Při hledání vhodného českého Legolase nám došlo, jak málo máme blonďatých českých herců. Sáhnout jsme tak museli pro osvědčeného Kryštofa Hádka. I když jsme chtěli dát šanci někomu mladšímu a méně okoukanému, Hádek má výhodu, že nestárne, stejně jako Orlando Bloom.

Pokračování 11 / 12

Skřeti – Yvetta Blanarovičová

Skřeti – Yvetta BlanarovičováSkřeti – Yvetta Blanarovičová | reflex.cz

Pokud nepočítáme nedostižnou pohádku S čerty nejsou žerty, tak v Česku nenajdete ironičtějšího pekelníka. Česká herečka by se v rukách maskérů postupně proměnila ve všechny skřety a v počtu 20 tisíc kopií sebe sama by napadla Helmův žleb. Je totiž malá, ale šikovná.

Pokračování 12 / 12

BONUS: Peter Jackson – Zdeněk Troška

Peter Jackson – Zdeněk TroškaPeter Jackson – Zdeněk Troška | reflex.cz

Podívejte se na ně, jsou to utajená dvojčata. Kromě toho by Troška mohl dokázat, že byl skutečně velkým talentem tuzemské kinematografie, kdyby se nerozhodl točit mainstreamové komedie. Pohádky mu ale šly, a tak by zvládl i Pána Prstenů. Nebo takhle, horší než ten seriál na Amazonu by to určitě nebylo…