Frída Kahlo, Zlomený sloup
Nemocnice Henryho Forda, Frida Kahlo
Salvador Dalí, Velký masturbátor
Kiki z Montparnassu byla múzou pro mnoho umělců. Zejména pro Američana Mana Raye.
Kiki z Montparnassu byla múzou pro mnoho umělců. Zejména pro Američana Mana Raye.
71
Fotogalerie

Bolest v obrazech zmrzačené Fridy Kahlo: Tyč jí při nehodě projela slezinou i vagínou

Díla slavné mexické malířky Fridy Kahlo byly ovlivněny tragédií, která ji jako devatenáctiletou dívku, potkala. Přežila hrůznou nehodu tramvaje. Kvůli zraněním však celoživotně trpěla nesnesitelnými bolestmi. A přesně to se jí dařilo promítnout do svých děl.

Frida Kahlo v mládí přežila nehodu tramvaje, kdy jí tělem projela železná tyč. Konkrétně jí protrhla slezinu a vagínu. Kvůli tomuto zranění nikdy nebyla schopná donosit dítě. Lékaři ji navíc po nehodě zprvu odmítli ošetřit. Mysleli si, že svým zraněním musí podlehnout.

Frida ale svým zraněním nepodlehla. Prodělala nespočet operací a pobytů v nemocnicích. Nakonec se dokázala postavit na vlastní nohy, její tělo však sužovala nesnesitelná bolest. Po několika potratech malířka namalovala obraz Nemocnice Henryho Forda, kde je zachyceno hluboké trauma. Nepopsatelnou bolest svého těla pak přenesla do díla Zlomený sloup. Jedná se o autoportrét malířky s přelámanou páteří, kterou drží pohromadě pouze pásy. V nahém těle má zabodané hřebíky jako symboly neskutečné fyzické bolesti. Po obličeji se Fridě valí slzy. Jinak je však naprosto bez mimiky. 

Malířka byla ke konci svého života závislá na morfiu a alkoholu. Rok před její smrtí jí byla amputována noha, což se podepsalo na jejím psychickém stavu. Dokonce se pokusila o sebevraždu. Nakonec Frida zemřela na zápal plic ve svých 47 letech.