Heidi Guenther si příliš krátkým životem primabaleríny prošla poznamenaná poruchou příjmu potravy.
Když jí bylo 19, vážila 49 a přesto štíhlé dívce doporučili zhubnout. To dělala za pomocí léků na hubnutí a laxativ i následující tři roky, dokud se jí na výletě s rodinou nezastavilo srdce.
Tragické osudy potkaly i další baletky: Isadora Duncan zcela transformovala do té doby tradiční balet.
Její muž spáchal po 17 letech manželství sebevraždu a ji samotnou zabil dlouhý šál, který se zamotal do kola kabrioletu, ve kterém jela, a zlomil jí vaz.
Její život byl ale plný tragédie - tou největší byla bezpochyby smrt jejích dvou dětí, které se utopily v autě, které nezabržděné sjelo do Seiny.
21
Fotogalerie

Tragické osudy primabalerín: Heidi Guenther vyhladověli k smrti. Infarkt ji zabil před celou rodinou

Vzhled hraje v životě baletek velkou roli, zejména jejich váha je nesmírně důležitá. Má to své logické důvody, ale všeho s mírou. Hladovění a anorexii ale nedokáže ospravedlnit nic. Heidi Guenther na tuhle posedlost doplatila životem. Mladičká a velmi nadějná balerína ze Spojených států hubla tak dlouho, až to její srdce vzdalo. Dostala infarkt přímo před celou svou rodinou na výletě do Disneylandu.

Heidi vždy tíhla k tanci, balet jí učaroval už jako malému dítěti - ve 12 letech dokonce získala stipendium na baletní škole v San Franciscu. Právě tam jí poprvé řekli, že by měla zhubnout - tehdy jí bylo 19 let a rada pocházela od učitelky tance Anny-Marie Holmesová. Heidi se tedy pustila do diety a při své výšce 162 cm to dotáhla k 49 kilogramům.

Jenže to jakoby nestačilo - ani Holmesové ani Heidi samotné. Dívenka hubla dál a ďábelsky rychle. V tom ji podpořil i fakt, že byla přijata do Bostonské baletní společnosti. Tam si všimla, že čím je hubenější, tím dostává více a více rolí. Když si zlomila nohu, bála se o svou smlouvu ve společnosti tolik, že ani nešla k lékaři. Zranění léčila odpočinkem, což způsobilo, že přibrala asi dvě kila.

Toho si okamžitě všimla Holmesová a Heidi přikázala, aby váhu opět shodila, že jinak jí neprodlouží smlouvu. Přitom vedení baletní společnosti na ni naléhalo, aby už nehubla. Nikdo ale už nekontroloval, zda se tak děje. Dokonce i podle „baletních standardů“ byla nebezpečně hubená.

Když v červenci 1997 vyrazila s rodiči na výlet do Disneylandu, nikdo netušil, jak tragicky dovolená dopadne. Heidi dostala v autě infarkt. Její matka se jí pokoušela zachránit, ale marně. Dívka, která tou dobou vážila 42 kilo, zemřela. Soudnímu lékaři trvalo dva měsíce, než určil v jejím věku tak nepravděpodobnou příčinu smrti. I její srdce mělo dle pitvy příliš hubené stěny. V jejích věcech navíc později našli projímadla a přírodní čaje na zhubnutí.