Isadora Duncan zcela transformovala do té doby tradiční balet.
Její muž spáchal po 17 letech manželství sebevraždu a ji samotnou zabil dlouhý šál, který se zamotal do kola kabrioletu, ve kterém jela, a zlomil jí vaz.
Ji samotnou zabil dlouhý šál, který se zamotal do kola kabrioletu, ve kterém jela, a zlomil jí vaz.
Svůj tanec prezentovala originálním způsobem, který do té doby publikum nezažilo.
Isadora Duncan zcela transformovala do té doby tradiční balet.
22
Fotogalerie

Tragické osudy primabalerín: Osudná šála krásce zlámala vaz, jiná téměř uhořela přímo na jevišti

Primabaleríny jsou ztělesněním éterické krásy, houževnatosti a disciplíny. S tím se ale pojí léta odříkání a tvrdého života, kvůli pár letům ve světle reflektorů. Takový byl i příběh Američanky Isadory Duncan, která zcela transformovala do té doby tradiční balet. Svůj tanec prezentovala originálním způsobem, který do té doby publikum nezažilo. Její život byl ale plný tragédie - tou největší byla bezpochyby smrt jejích dvou dětí, které se utopily v autě, jenž nezabržděné sjelo do Seiny. Její muž spáchal po 17 letech manželství sebevraždu a jí samotnou zabil dlouhý šál, který se zamotal do kola kabrioletu, ve kterém jela, a zlomil jí vaz.

Heidi Guenther si příliš krátkým životem primabaleríny prošla poznamenaná poruchou příjmu potravy. Když jí bylo 19, vážila 49 a přesto štíhlé dívce doporučili zhubnout. To dělala za pomocí léků na hubnutí a laxativ i následující tři roky, dokud se jí na výletě s rodinou nezastavilo srdce. Zemřela přímo před svou zděšenou rodinou. Emma Livry byla jednou z posledních baletek klasického romantického baletu 19. století. Doba a povolání se jí ale staly osudnými - její bohatá a vysoce hořlavá róba chytila o plamen kahanu, kterými se tehdy osvětlovala pódia. Utrpěla velice vážné popáleniny na celém těle, přesto přežila a dokonce se vrátila na jeviště. Zabila ji ale sepse z nedoléčených zranění.