Kotani dělá lidem společnost, vyřizuje pochůzky nebo je prostě baví.
Omluva po telefonu nebo emailu stojí 2000 korun, omluva doručená osobně vás už vyjde na téměř 5000!
Mitsuyasu Uchibori je svým způsobem také someliér, nebo chcete-li sumeliér - su je totiž japonský výraz pro ocet a práce na ten je Mitsuyasu odborník.
Mladíci sice nemají potřebnou kvalifikaci na post poradce, zato ale mají vždy perfektní účes.
Profesionální bezdomovec Kotani Makoto se rozhodl, že bude sám sebe pronajímat za pouhých 50 yenů na den, což je asi deset korun.
11
Fotogalerie

Nejšílenější zaměstnání, která najdete jen v Japonsku

V Japonsku rozhodně vědí, jak najít profesi skutečně pro každého, možná i proto patří k národům s nejnižší nezaměstnaností. A zdá se, že čím šílenější práce, tím lepší - třeba octový someliér, profesionální bezdomovec, utírač slz nebo omlouvač. Některé jsou prostě ujeté, další - minimálně  v Japonsku - praktické. A některé solidně vydělávají!

Povolání someliéra je všude ve světě velice prestižní a vážené. Mitsuyasu Uchibori je svým způsobem také someliér, nebo chcete-li sumeliér - su je totiž japonský výraz pro ocet a práce na ten je Mitsuyasu odborník. Jeho rodina ten rýžový totiž vyrábí už 130 let a on si vzal za své poslání lidi naučit ocet používat správně a ocenit jeho chuť a kvalitu. Ve své zemi tak získal označení octový someliér.

V Japonsku ale existují i mnohem divnější práce - třeba profesionální bezdomovec. Kotani Makoto chtěl prorazit jako stand-up komik, ale nevyšlo mu to. Nejdřív skončil na gauči u kamaráda a pak rovnou na ulici. A tak se rozhodl, že bude sám sebe pronajímat za pouhých 50 yenů na den, což je asi deset korun. Trh s pronajímáním lidí je v Japonsku poměrně velký - každý se zaměřuje na něco jiného, Kotani dělá lidem společnost, vyřizuje pochůzky nebo je prostě baví. Mnoho zákazníků je s jeho službami spokojeno dokonce natolik, že je jim trapné platit mu tak malou částku, tak ho pozvou třeba na večeři, nebo mu věnují oblečení.

A u pronajímání lidí zůstaneme - v Japonsku si totiž můžete zaplatit i pohledného mladíka, který vám bude doslova utírat slzy. Jde o striktně asexuální službu, která má klientům přinést emocionální podporu v těžkých chvílích. Mladíci sice nemají potřebnou kvalifikaci na post poradce, zato ale mají vždy perfektní účes. Ačkoliv vydělávají i 1600 korun za hodinu, je jejich práce dost nestabilní.

V zemi vycházejícího slunce si můžete pronajmout i člověka, který se za vás někomu omluví. Připravte si ale peněženku - omluva po telefonu nebo emailu stojí 2000 korun, omluva doručená osobně vás už vyjde na téměř 5000!