Hned v počátku se nový prezident Islam Karimov postaral o to, aby ze země zmizeli jeho kritici, aby členové opozice mlčeli, a aby mu celkově prostě nikdo neodporoval

Hned v počátku se nový prezident Islam Karimov postaral o to, aby ze země zmizeli jeho kritici, aby členové opozice mlčeli, a aby mu celkově prostě nikdo neodporoval Zdroj: Profimedia

Neobvyklým způsobem mučení bylo i znásilňování rodinných příslušníků přímo před očima obviněných.
Gulnara skončila po rodinné rozmíšce na Twitteru v domácím vězení
Gulnara skončila po rodinné rozmíšce na Twitteru v domácím vězení
Gulnara skončila po rodinné rozmíšce na Twitteru v domácím vězení
Karimov se nijak nezdráhal nepohodlné lidi mučit - údajné teroristy například zabíjeli ponořením do lázně s vroucí vodou.
16
Fotogalerie

Manželky diktátorů: Mocná Tatyana a její dcera tahaly za nitky v zemi, kde muže trestali znásilněním jejich žen

Diktatura není pojmem z dávné minulosti, teprve před čtyřmi lety zemřel jeden z nejbrutálnějších vládců 21. století. Islam Karimov vládl Uzbekistánu železnou rukou čtvrt století, neštítil se mučit, znásilňovat a vraždit. A svatá není rozhodně ani jeho manželka, či jedna z dcer. Jejich vliv je v zemi dodnes patrný, o propojení s mafií ani nemluvě.

Karimov s manželkou se ujali vlády nad Uzbekistánem v roce 1991. A hned v počátku se nový prezident postaral o to, aby ze země zmizeli jeho kritici, aby členové opozice mlčeli, a aby mu celkově prostě nikdo neodporoval. Všechny složky státní moci zmanipuloval takovým způsobem, že bylo ihned jasné, kdo je jediným vládcem. To ale nebylo zdaleka to nejhorší...

Karimov se nijak nezdráhal nepohodlné lidi mučit - údajné teroristy například zabíjeli ponořením do lázně s vroucí vodou. Za titul teroristy se pochopitelně dal ukrýt kdejaký nepřítel režimu. Druhým neobvyklým způsobem mučení bylo i znásilňování rodinných příslušníků přímo před očima obviněných. Karimova vláda navíc nutila formou nucených prací místní děti a studenty sklízet na plantážích bavlnu, bez nároku na odměnu pochopitelně. Peníze z prodeje pak šly do kapsy Karimovy rodiny.

A že se mu jeho rodina skutečně vyvedla. Manželka Tatyana nebyla o nic méně mocnou - to ostatně dokládá i fakt, že po Islamově smrti právě ona vybrala jeho nástupce. I jejich dvě dcery jsou ve světě velice dobře známé. Starší Gulnara si užila svých pět minut slávy, když svou sestru na Twitteru nařkla z čarodějnictví a svou matku z toho, že jí slíbila, že "ji zničí" za pokusy udržet bratrance mimo vězení. Mladý muž měl mít nepříjmené informace právě o Tatyaně.

Jak to bylo dál se ale už asi nedozvíme - Gulnaře smazali Twitter a uvrhli ji do domácího vězení. Nakonec ji obvinili z korupce - na státních zakázkách si měla úplatky, vydíráním a podvody přijít minimálně na miliardu. Zda je Gulnara stále na živu není zcela jasné, zkazky o její smrti se objevili už před několika lety, nebyly ale potvrzeny.