Zpráva o smrti Václava Havla obletěla celý svět

Zpráva o smrti Václava Havla obletěla celý svět Zdroj: Pavel Machan, Jindřich Starý/archiv

Václav Havel
Rozloučení s Václavem Havelm
Rozloučení s Václavem Havelm
Rozloučení s Václavem Havelm
Rozloučení s Václavem Havelm
74
Fotogalerie

Před devíti lety zemřel Václav Havel. Češi tehdy spontánně zaplnili Václavák, zpráva o jeho smrti obletěla celý svět

Dramatik, disident, poslední prezident Československa a první prezident České republiky Václav Havel zemřel před devítii lety ve věku 75 let na následky dlouhodobých zdravotních problémů. Zesnul na své chalupě na Hrádečku. 

Na Havlovo úmrtí před devíti lety reagovali čeští i světoví politici, ale také občané spontánními pietními akcemi. Jeho jméno se objevovalo na předních stranách většiny světových médií. 

Ve dnech 19. a 20. prosince byla rakev s Havlovými ostatky vystavena v prostorách kostela sv. Anny, sídle jím založeného kulturního centra Pražská křižovatka, kde se mu poklonily tisíce lidí. 

Státní pohřeb za účasti zahraničních hostí se konal 23. prosince 2011 v katedrále sv. Víta na Pražském hradě. Česká vláda v reakci na úmrtí vyhlásila od 21. prosince třídenní státní smutek. Václav Havel je pochován spolu se svou první ženou Olgou v rodinné hrobce na Vinohradském hřbitově v Praze.

Svíčka pro Václava Havla

Akce Svíčka pro Václava Havla začala na pražském Jungmannově náměstí už v 11:00. Lidé tam zapalují svíčky, z nichž vznikne srdce. I tuto pietu zasáhla současná opatření. Podle spoluorganizátora Jakuba Boučka z občanského hnutí Politika a Svědomí se čtení z Havlova díla i vzpomínání jeho přátel a spolupracovníků letos uskuteční on-line. 

Od 18:00 začne také tradiční vzpomínkový průvod Srdce na Hrad. Jeho účastníci v čele ponesou velké srdce. Průvod vyjde z prostranství před Novou scénou Národního divadla a bude pokračovat přes Újezd a Malostranské náměstí na Hradčanské náměstí.