Mladá gymnastka Maggie Nichols odhalila jeden z největších skandálů v USA.

Mladá gymnastka Maggie Nichols odhalila jeden z největších skandálů v USA. Zdroj: Profimedia.cz

Lékař Larry Nassar obtěžoval mladé gymnastky a jeho chování bylo vedením gymnastického výboru zametáno pod koberec.
Mladá gymnastka Maggie Nichols odhalila jeden z největších skandálů v USA.
Mladá gymnastka Maggie Nichols odhalila jeden z největších skandálů v USA.
Mladá gymnastka Maggie Nichols odhalila jeden z největších skandálů v USA.
Mladá gymnastka Maggie Nichols odhalila jeden z největších skandálů v USA.
18
Fotogalerie

Největší americké skandály: Jak mladá gymnastka odkryla sexuální zneužívání dětí i olympijských reprezentantek

Mladá gymnastka Maggie Nicholsová dokázala, že jí odvaha opravdu nechybí, když jako první odhalila jeden z největších amerických sportovních skandálů. Promluvila o tom, jak ji Larry Nassar, tehdejší lékař reprezentace USA, sexuálně obtěžoval. Díky jejímu svědectví se ozvaly další gymnastky a nakonec vyplavala špína i na šéfa gymnastické federace USA Steva Pennyho. Na Maggiin příběh se nyní může podívat i veřejnost v dokumentu Athlete A.

Jejím cílem bylo stát se slavnou a úspěšnou gymnastkou. Tvrdě trénovala, aby se dostala na vrchol. A tím v té době byla olympiáda v Riu. Tréninky byly ale velmi tvrdé a Maggie začaly trápit záda. Proto se svěřila do rukou reprezentačnímu lékaři Larrymu Nassarovi, o kterém jí dospělí říkali, že je nejlepší.

„Nejdříve jsem věřila tomu, co dělá. Pak se mě ale začal dotýkat na místech, kde by rozhodně neměl. Neměl ani lékařské rukavice, neřekl mi, co dělá. Nikdo jiný s námi v té místnosti nebyl, ale já si říkala, že je to asi v pořádku, protože všichni dospělí mi říkali, že on je ten nejlepší doktor a uleví mi od bolesti,“ řekla Maggie v prohlášení podle NBCNews s tím, že jí psal dokonce i na sociálních sítích, jak je krásná. V té době jí bylo 15 let. Tyto praktiky jí byly však divné a začala zjišťovat, jestli mají ostatní gymnastky stejné zkušenosti jako ona.

Nakonec se celý problém dozvěděla trenérka Sarah Jantziová a šéf gymnastické federace USA Steve Penny. Ten však veškeré problémy zametal pod koberec, nechtěl žádný skandál a s Nassarem pouze pro jistotu ukončil spolupráci. To bylo vše, co udělal. Nassar tehdy učil na Michiganské univerzitě, odkud ho také vyhodili. O dva měsíce později byl pak třiapadesátiletý lékař zatčen a obviněn ze sexuálního zneužívání dětí mladších 13 let. Obvinily ho dvě gymnastky, které měl zneužívat i během olympiády v Sydney v roce 2000. Zprvu vše zapíral, ale později u něho doma policie našla dětské porno. A právě tehdy začalo téct do bot i Steveovi Pennymu, který Nassara kryl. Kvůli tlaku nakonec rezignoval ze své funkce a začaly se ozývat další a další gymnastky, které měly s Nassarem tu čest. Mezi nimi byly i olympijské vítězky Simone Bilesová, McKayla Maroneyová, Gabby Douglasová nebo Aly Rylyaismanová. Nassar dostal u soudu 60 let a později mu přidali dalších 175 let.

Maggie Nicholsovou tyto děsné zážitky semlely, ale jenom na chvíli. Jelikož se nedostala kvůli celé situaci na olympiádu do Ria, s gymnastikou sekla. Nakonec se k ní však vrátila. Rok 2020 byl pro ni velmi úspěšný. Znovu trénuje a závodí a je inspirací pro všechny dívky v podobné situaci.