V Číně děti šplhají po útesech pomocí schodů, aba se dostaly do školy.

V Číně děti šplhají po útesech pomocí schodů, aba se dostaly do školy. Zdroj: Profimedia.cz

Některé mosty, po kterých musí děti přecházet, nevypadají úplně nejpevněji.
Za tyto žebříky jsou v Číně děti vděčné. Zjednodušují jim přístup do školy.
Dostat se do školy není jednoduché a chce to hodně síly.
Děti se snaží do škol dostat všelijak. Cesta pro ně může být hodně nebezpečná.
Žebříky v takové výšce nejsou v Asii žádnou výjimkou. Místní děti po nich chodí do školy.
45
Fotogalerie

Riskují život při cestě do školy: Asijské děti chodí po útesech a překonávají řeku v igelitových pytlích

Pokud si vaše děti někdy stěžují, že se jim nechce do školy, ukažte jim fotografie, které najdete v galerii toho článku. Asijským dětem jde totiž při cestě do vzdělávacích ústavů mnohdy až o život. Nejenom, že musí zdolat nehorázné výšky v horách nebo se udržet na prudkých srázech, ale zavázané v igelitových pytlích musí překonat divokou řeku s šíleným proudem.   

Ohrožují svůj vlastní život, aby mohly zasednout do školních lavic. Zatímco u nás je nejnebezpečnější částí cesty do školy přejít bezpečně přechod, děti z čínské vesnice Atuler musí dvakrát za měsíc absolvovat cestu po útesu, na kterém šplhají v osmi set metrové výšce. Bez jištění a vybavení, jen s dohledem tří dospělých a s aktovkami na zádech.

V severním Vietnamu děti z vesnice Sam Lang sice nemusí chodit po útesech v šílené výšce, za to se musí dostat přes divokou a rozvodněnou řeku, přes kterou se v období dešťů nedá jít po mostě. Rodiče své děti však do školy chtějí dostat za každou cenu. Na jednom břehu proto dítě vleze do igelitového pytle, který se utěsní a s pomocí dospělého muže, kterému divoká voda sahá až ke krku, se dostane na druhou stranu suché.

Pro tyto děti a jejich rodiny je zkrátka vzdělání opravdu důležité a mnoho z nich neváhá tyto nebezpečné cesty absolvovat. V Číně se dokonce i konkrétní provincie snaží zafinancovat lepší zpřístupnění škol, aby cesty pro děti nebyly tak nebezpečné. V provincii Sichuan dokonce nedávno postavili "Žebřík do nebe", který má dětem nabídnout jednodušší cestu do jejich školy, která se nachází na útesu 2 800 metrů nad hladinou moře.