Z filmu Chlapec a pelikán.

Z filmu Chlapec a pelikán. Zdroj: Aussie and Kiwi Film Fest

Z filmu Svatba na horním konci.
Z filmu Narcisy.
Z filmu Neutonout.
Z filmu Dámy v černém.
Z filmu Chlapec a pelikán.
16
Fotogalerie

Svoboda není samozřejmost, připomene v pražských kinech šestý ročník Aussie & Kiwi Film Festu

Letošní podzim patří připomínkám 30. výročí pádu komunismu ve střední Evropě. I programu přehlídky australských a novozélandských filmů, která poběží v pražských kinech od 1. do 6. listopadu, proto dominuje téma svoboda. V jejich pojetí je to ale především otázka střetu původní a bílé kultury a (ne)tolerance vůči přistěhovalcům.

Jedním z taháků festivalu je premiéra filmu Dámy v černém, který se odehrává v Sydney koncem 50. let 20. století. Šestnáctiletá Lisa po ukončení střední školy nastupuje jako brigádnice do obchodního domu, kde se jí ujímají zkušenější kolegyně. Lisinu pozornost upoutá především noblesní slovinská imigrantka Magda, která ji seznámí se zcela jiným způsobem života, než jaký dosud znala, tak začíná komedie o tom, jaké předsudky měli (a stále mají) Evropané o Austrálii a Australané o Evropanech. Film se stal v Austrálii diváckým hitem a získal ocenění pro nejlepší herečku, nejlepší hudbu a nejlepší kostýmy od Australian Academy of Cinema and Television Arts.

Za pozornost stojí i romantická komedie Svatba na horním konci o rodinných vazbách a kulturních střetech mezi původními a bílými Australany. Mladá právnička Lauren se vrací do rodného Darwinu se svým snoubencem Nedem, aby zde uskutečnila svatbu svých snů. Po příjezdu však zjistí, že zmizela její matka. Při pátrání po ní hlavní hrdinka potkává svérázné obyvatele odlehlých australských končin a především znovuobjevuje své vlastní aboriginské kořeny. Snímek se promítal na známém filmovém festivalu v Sundance.

Promítat se bude i dnes už kultovní hudební road movie Dobrodružství Priscilly, královny pouště. Dva travestité a jeden transsexuál se v něm v ojetém autobusu pojmenovaném Priscilla vydávají přes poušť ze Sydney do australského vnitrozemí, aby v městečku Alice Springs účinkovali se svou travesty show. Cestou tato trojice absolvuje nejen šarvátky s okolím, které je většinou odmítá přijmout, ale musí se vyrovnat i s vlastními konflikty. Film zpestřují taneční čísla, v nichž dominují výstřední kostýmy, paruky a líčení ústřední trojice, dobová hudba a odkazy na skupinu Abba i kýčovité hollywoodské muzikály.

Mezi další snímky festivalu patří například drama Neutonout o čtrnáctiletém klukovi z chudé vesnické rodiny v Kambodži, který touží po lepším životě, ale je prodán do otroctví na thajskou rybářskou loď, netradiční muzikálová romance s kultovními novozélandskými písněmi Narcisy, která nostalgicky vzpomíná na 60. až 80. léta, či Mauri, jediný celovečerní film natočeným maorskou ženskou filmařkou.

Program včetně doprovodných akcí najdete na stránkách festivalu.

Na snímky z festivalových filmů se podívejte ve fotogalerii: