nahoru

Skutečná restaurace Severka ze seriálu Most!: Pivo jako křen a jídlo jako v nejlepší školní jídelně

Martin Bartkovský14. února 2019 • 11:30
1080p720p360p

Štáb Reflexu se vypravil do Mostu zjistit, jak moc odpovídá populární seriál realitě. A reportáž nemůže začít nikde jinde než v Severce. Ikonické restauraci, v níž se scházejí nejen seriálové hvězdy, ale i skuteční Mostečané z okolního sídliště. Podívejte se na video. Zjistíte, že se v hospodě oproti seriálu téměř nic nezměnilo.

Už cesta sem je poměrně složitá. Restaurace se nachází na panelovém sídlišti a mezi okolními domy je poměrně dost nenápadná. Nemá oprýskaný svítící nápis jako v seriálu, ale ceduli s názvem a logem piva, jež tu točí. Budova je to obrovská, zvenčí připomíná školku. Příliš se tu nerozhlížíme a dychtivě vcházíme dovnitř. Je všední den a čas oběda. Protože je Mostecko místem s asi nejvyšší mírou nezaměstnanosti v republice, čekáme nával a štamgasty, kteří tu tou dobou budou do sebe lámat už několikátý kousek.

Joža z Mostu!: Jsem Cikán a neurazím se, když mi někdo řekne Rom. A stejně by to mělo…

Vítá nás však asi padesátka převážně prázdných židlí. Nikdo nesedí ani u ikonického stolu u výčepu. Seriálový Čočkin tu nezakládá Snědou tíseň a Franta tu „nedrží úhel“. Je tu štáb z konkurenčního webového portálu, který si mlčky natáčí interiér, několik chlapů v montérkách a partička, co si uprostřed hospody fotí selfie. „Přijeli jsme z Litvínova. Seriál je bomba. Vypravujem’ se sem už tři týdny a konečně jsme si udělali čas. Dycky Most,“ říká jeden z nich a u toho se točí na video na Instagram.

Nechceme hned ze začátku vypadat jako zuřiví reportéři, jdeme si prostě dát oběd. Ze široké nabídky ale už půlka věcí chybí, jídlo se tu vydává už od čtvrt na jedenáct a my tu jsme o téměř dvě hodinky později. I tak je ale výběr pestrý a smažák, rajská s knedlíkem nebo vepřové výpečky tu stojí stejně co v hlavním městě střední latte do kelímku s křestním jménem.

Nejlepší hlášky ze seriálu Most! >>>

Neuvěříte, že to nejsou fotografie. Malíř zachytil křehký půvab ženského těla

„Fronta začíná tady,“ říká kuchař a ukazuje k levému rohu výdejního okénka. V tu chvíli si jde pro oběd jen naše skupinka z Reflexu, ale s trestuhodnou nevědomostí jsme stáli napravo. Kromě mě a fotografa tu je ještě produkční Jana. Ta má za úkol dát všechny naše výdaje do nákladů pracovní cesty, což bude snadné, protože v Severce se dá platit kartou(!) a EET tu mají. Za chvíli už si u stolu pochutnáváme na jídle připomínajícím to nejlepší z časů školních jídelen. A tím myslím, že tehdy byste obsah talíře skutečně snědli a nepřelévali ho do květináčů na okně stojících květin, aby vás družinářka nevrátila dojídat. Je to zkrátka chutné, poctivé a levné jídlo, a tak dojídáte z vlastní vůle. Byť osm houskových knedlíků je stále v čase povánočních diet poněkud moc.

Obsáhlou reportáž o tom, jak se dnes žije lidem v Mostě, najdete v Reflexu číslo 7, který vychází ve čtvrtek 14. února 2019.

Reflex 07/2019Reflex 07/2019

Čekají vás nejlepší díly Mostu! aneb 5 důvodů, proč se ze seriálu právem stal kult
Bohumil Pečinka: Zeman si dělá legraci z celého světa, může úplně všechno. Po večerech…





Diskuse ke článku

 

Kurzy měn
25,650
22,710
29,250
Nejčtenější komentáře
Články odjinud
Nejčtenější