Video placeholde

Film s Jiřím Menzelem bude bojovat o Oscara. Slovensko do slavné soutěže vysílá snímek Tlumočník

Film režiséra Martina Šulíka Tlumočník v hlavních rolích s Jiřím Menzelem a Peterem Simonischekem se bude za Slovensko ucházet o nominaci na Oscara pro nejlepší zahraniční film. Rozhodla o tom Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA) na svém hlasování. Její členové vybírali z 12 přihlášených filmů, mezi nimiž byly jak hrané filmy, tak dokumenty

„Myslím, že Tlumočník je film, který může mimořádně zaujmout tu část amerického publika, které má rádo náročnější filmy. Budeme napjatě očekávat  vyhlášení předvýběru devíti  aspirantů na nominace, které americká akademie ohlásí v listopadu a již zařazení sem bychom považovali za velký úspěch,“říká producent filmu Rudolf Biermann a dodává, že jednomu z hlavních představitelů, Peteru Simonischekovi dal tutu novinku i jako dárek k narozeninám, které oslavil 6. srpna.

Film Tlumočník byl natočen v slovensko- česko- rakouské koprodukci a měl světovou premiéru na prestižním filmovém festivalu Berlinale 2017, kde byl uveden v hlavním programu, sekci Berlinale Special.

Tlumočník je road movie o dvou svérázných mužích, které svedla dohromady absurdní situace, díky níž a možná navzdory níž, se vydají hledat  pravdu o vlastní minulosti. Na společné pouti nechybějí bizarní  setkání, humorné situace, ale i poznání  minulosti a současnosti, které nebude vždy příjemné. 

Oscarový režisér a herec Jiří Menzel vytvořil v Tlumočníkovi  titulní úlohu asketického Aliho, který pátrá po vrahovi rodičů.  Jeho partnera, rakouského učitele, milovníka života se slabostí  pro ženy a  alkohol, si s chutí zahrál přední rakouský herec Peter Simonischek, jehož proslavila role ve filmu Toni Erdmann, nominovaném na Oscara pro nejlepší zahraniční film 2016.