Dr. Who

Dr. Who Zdroj: BBC

Nejdelší seriály: Britský Dr. Who měl premiéru před 60 lety. Dávají ho dodnes. Které seriály běží ještě déle?

S nadcházející zimou je záhodno se porozhlédnout po nějakém seriálu, u kterého půjde trávit dlouhé večery až do jara. Superdlouhých televizních seriálů je naštěstí dost a dost. Jen dnešní jubilant Dr. Who odvysílal od své premiéry před 60 lety úctyhodných 862 dílů. Mezi opravdovými rekordmany to ale nestačí ani na první desítku. 

Sci-fi ságu Dr. Who začala BBC vysílat 23. listopadu 1963. U nás seriál známe hlavně z různých popkulturních referencí a z rozhořčených internetových diskuzí, které vzplály v okamžiku, kdy byla do hlavní role obsazena žena. V Británii jde ale o kultovní dílo a nedílnou součást národního kulturního dědictví, což je pozoruhodné, protože přece jenom jde o dost potrhlý seriál o mimozemšťanovi, který cestuje časem v telefonní budce. 

Šedesátiletá historie řadí Dr. Who mezi nejstarší televizní seriály, nikoliv však mezi seriály nejdelší. O tento status přišel kvůli několika pauzám ve vysílání. Poprvé dostal Doktor stopku v roce 1989. Po sedmi letech se ho tvůrci pokusili oživit vysokonákladovým televizním filmem, který pochopitelně propadl, protože mimo rodnou Británii zajímá Dr. Who jen pár nejzarytějších nerdů. 

Seriál nakonec povstal z mrtvých v roce 2005. Noví tvůrci se moudře rozhodli vyjít vstříc divákům, kteří ho hltali od dětství. Seriál nerebootovali a v dějových liniích zachovali návaznost na původní klasické díly. Na vlně nostalgie tedy může nový Doktor přežívat ještě hodně dlouho. Ztrátu na seriálové rekordmany už ale dožene jen těžko.

Pokračování 2 / 6

Guiding Light / U nás ve Springfieldu (1937–2009)

U nás ve Springfieldu v roce 1940. Tedy ještě v rozhlaseU nás ve Springfieldu v roce 1940. Tedy ještě v rozhlase | CBS

Seriál, kterým všechno začalo. Položil základy formátu telenovely, nastavil všechna žánrová klišé a vystřídal všechny myslitelné masmediální formáty. Osudy čtyř rodin žijících v městečku Springfield (ne, Simpsonovi žijí v jiném Springfieldu) začali fanoušci sledovat ještě před II. světovou válkou v rámci rozhlasového vysílání. Po patnácti letech se seriál bez zaškobrtnutí překlopil do televizního formátu a pokračoval dalších 57 sezón. Do roku 2009 odvysílal rekordních 18 262 epizod, což mu vyneslo zápis do Guinessovy knihy. Tvůrkyně ságy Irna Phillipsová je považována za nejvlivnější scénáristku a producentku televizní historie. Kromě svého veledíla vytvořila i další nekonečné soap opery As the World Turns a Another World. Jako mentorka dohlížela na vznik dalších seriálů, například na The Young and the Restless (Mladí a neklidní) nebo Days of Our Lives (Tak jde čas).

Pokračování 3 / 6

Coronation Street (1960–dodnes)

Coronation StreetCoronation Street|Granada Sky Broadcasting

V televizní tvorbě dominují světu Spojené státy, v kategorii nekonečných seriálů jim ale zdatně šlape na paty Velká Británie. Hned na druhém místě je s 63letou historií a více než 10 tisíci odvysílanými díly sága Coronation Street, která je v knize rekordů zapsána jako nejstarší kontinuálně vysílaný seriál. Corrie, jak je v Británii seriál známý, sleduje osudy rezidentů jedné čtvrti fiktivního města Weatherfield a můžete si ho představit jako prapředlohu české Ulice. Na rozdíl od ní není Coronation Street klasickou „soap operou“, ale relativně kvalitní televizní zábavou založenou na realistických a dobře vykreslených postavách. To se odráží i v obrovské popularitě. V dobách největší slávy sledovalo každý díl 18–21 milionů diváků, vysokou sledovanost kolem 6 milionů diváků na epizodu (vysílá se 6 dílů týdně) si drží dodnes. Mimo Británii seriál není příliš známý, proslavil ho ale videoklip skupiny Queen k písničce I Want To Break Free, kde členové kapely vystupují v přestrojení za hlavní ženské hrdinky. 

Pokračování 4 / 6

General Hospital (1963–dodnes)

General HospitalGeneral Hospital | ABC

Nejstarší doktorský seriál, který už nasbíral přes 15 000 epizod a rekordních 14 Emmy za dramatickou seriálovou tvorbu. První sezóny sledovaly osudy lékařů 7. patra všeobecné nemocnice v městě Port Charles. Děj se postupně šířil i mimo nemocnici, která ale stále zůstává středobodem a hybatelem děje, asi jako v české Nemocnici na kraji města. V seriálu hrála neuvěřitelná plejáda hvězd. Jednu z velkých záporných rolí ztvárnila Elizabeth Taylorová, objevil se zde ale i Mark Hamill, George Takei, Demi Mooreová, Eva Longoriaová, James Franco, John Stamos a Meghan Markleová si zde dokonce odbyla svůj herecký debut. Seriál zažíval největší popularitu v 80. letech. Epizoda, kde proběhne svatba ústředního páru Luka a Laury, přilákala k obrazovkám 30 milionů diváků a je dodnes nejvýše hodnoceným dílem v dějinách amerických telenovel. Štábu tehdy poslala na oslavu šťastné události šampaňské i princezna Diana. 

Pokračování 5 / 6

Days Of Our Lives / Tak jde čas (1965–dodnes)

Seriál Tak jde časSeriál Tak jde čas | NBC

Seriál, který se stal synonymem formátu telenovely se všemi klady a (hlavně) zápory. Z počátku se děj soustředil na osudy rodiny lékaře Toma Hortona a dalších rezidentů nemocnice v městečku Salem. Nemocnice a rodina Hortonova figurují v seriálu dodnes, dějové linie ale během let košatěly a vytěžily doslova cokoliv. Co všechno se odvažují scénáristé do seriálu zaplést, je známé z poměrně věrné parodie Days Of Our Lives v seriálu Přátelé. Joey a jeho postava dr. Jake Ramoray udělali paradoxně seriálu obrovskou reklamu a udrželi ho v povědomí publika i v letech, kdy padal kvalitou na samé dno televizní produkce. Kromě úctyhodného počtu dílů (dnes je jich více než 14 000) se seriál může pochlubit i nejdelší kontinuální rolí v dějinách televize. Herečka Susan Seaforth Hayesová se v roli Julie Williamsové objevuje od roku 1968 dodnes. 

Pokračování 6 / 6

Sazae-San (1969–dodnes)

Sazae-SanSazae-San|Fuji TV

O poslední příčku první pětice nekonečných seriálů se dělí dva počiny. Nezajímavá telenovela As the World Turns (spin-off soap opery Guiding Light zrušený v roce 2010) a velmi zajímavý japonský kreslený seriál Sazae-San. Ten běží dodnes a je nejdéle vysílaným animovaným seriálem v historii televize, takže ho můžeme směle vyhlásit za vítěze duelu. Více než půl století starý seriál je založen na ještě starším manga komiksu. Machiko Hasegawa, jedna z prvních autorek mangy, ho začala kreslit v roce 1946 a pokračovala nepřetržitě až do roku 1973, kdy už jí v televizi běžel čtvrtým rokem stejnojmenný seriál. 

V dnešním Japonsku je neklesající popularita Sazae-San založena na nostalgii po „starých dobrých časech“. Ve své době ale byly příhody Fuguty Sazae velmi progresivní, pomáhaly v Japonsku bořit zažité kulturní stereotypy a spoluvytvářely obraz moderní emancipované rodiny. Úspěchu Sazae-San vděčí za svou existenci i světoznámé anime seriály jako Pokémon nebo Doraemon. Paní Fuguta a její rodina ale žádná divoká dobrodružství nezažívají a nejaponským divákům se mohou zápletky zdát banální a nudné. Děj většinou vychází z jednoduchých premis, například že paní Fuguta jde nakoupit do nového nákupního střediska a zabloudí v něm. V kontextu tradiční japonské filozofie hledání krásy v každodenní všednosti ale nabývají zcela nových rozměrů a hlavně působí neuvěřitelně mile a optimisticky. Machiko Hasegawa svou filozofii asi nejkrásněji ztvárnila v díle, kdy Sazae vaří manželovi vajíčko, a když ho rozklepne, najde v něm dva žloutky. Společně s mladším bratrem si pak libují, že jim život poskytl další drobnou radost.