Film Zlatá léta

Film Zlatá léta Zdroj: Das Filmfest

Film Slunce a beton
Film Sisi a já
Film Liška
Film Elfriede Jelinek – Jazyk urvaný ze řetězu
Film Alpy
7
Fotogalerie

Alpy, Alma, Sisi – začíná Das Filmfest, přehlídka filmových hitů z Německa, Rakouska a Švýcarska

Gangy na berlínském sídlišti, homosexualita v rakouské armádě, tréninková dřina lyžařů v Alpách, kontroverzní Elfriede Jelinek, emancipovaná Sisi, výstřední Oskar Kokoschka či osudová Alma Mahler. 17. ročník festivalu německy mluvených filmů Das Filmfest přináší do českých kin nejaktuálnější tvorbu německých, rakouských a švýcarských filmařů. Vedle renomovaných jmen, jako jsou Christian Petzold nebo Andreas Dresen, akce představí i výrazné debutanty.

estival německy mluvených filmů se uskuteční v pražských kinech Lucerna a Atlas od 19. do 24. října a následně bude pokračovat od 30. října do 5. listopadu v brněnském kině Art a od 1. do 9. listopadu v sále Mozarteum Arcidiecézního muzea v Olomouci. Přehlídku 19. října v pražském kině Lucerna slavnostně zahájí německé drama Sisi a já, jež svérázně reinterpretuje mýtus o císařovně Alžbětě Bavorské. Projekci filmu, který získal mnoho prestižních ocenění, bude osobně přítomna herečka Susanne Wolff, představitelka hlavní role Sisi. Na besedy s diváky dále dorazí hosté z řad herců a hereček (Cino Djavid, Marlene Hauser nebo Peter Hottinger), režisérů a režisérek (Hans Steinbichler, Leon Schwitter) a dalších tvůrců.

Diváci mohou vybírat z bezmála tří desítek filmů rozdělených do několika dramaturgických sekcí. Pod hlavičkou DAS FILMFEST SPEZIAL naleznou historické velkofilmy, literární adaptace, snímky podle skutečných událostí i nezávislé filmy. Vtip, nadhled, drsný humor i jazyk nabízí snímek Slunce a beton režiséra Davida Wnendta. Ten líčí příběh čtveřice kamarádů z berlínského sídliště Gropiusstadt, kteří se zaplétají do osidel místních gangů. Strhující i humorné drama režiséra Andrease Dresena (Láska na grilu, Sedmé nebe) Rabiye Kurnaz vs. George W. Bush sleduje boj odhodlané německé Turkyně za propuštění jejího syna z věznice na Guantánamu. Podle skutečných událostí byl natočen i znepokojivý snímek Servus Pappa, See you in Hell od Christophera Rotha, vhled do autoritářské sekty Otto Muehla. Liška a Eismayer se odehrávají ve vojenském prostředí, na pobřeží Baltského moře pak zavede diváky drama o lásce, touze a pomíjivosti Ohnivě červená obloha Christiana Petzolda.

Sisi a Kokoschka

Hrdiny snímků festivalové sekce ZLATÁ LÉTA spojuje touha najít odvahu a začít si plnit své sny nebo se vymanit z dobových společenských konvencí. Alma a Oskar režiséra Dietera Bernera nahlíží do milostného vztahu malíře Oskara Kokoschky a femme fatale řady umělců první poloviny 20. století Almy Mahler. Frauke Finsterwalder odkrývá ve fiktivním příběhu Sisi a já temné stránky rakouské císařovny Sisi. Moderní verzi mýtu o Orfeovi a Eurydice nabízí v kongeniálním propojení opery a filmu režisér Axel Rainisch, autor snímku Orphea in Love. Titulní snímek sekce Zlatá léta natočila Barbara Kulcsar; s humorem v něm líčí příběh čerstvých důchodců.

Fascinující a nezkrotná příroda nejvyššího evropského pohoří hraje zásadní roli v hraných i dokumentárních filmech sekce ALPY, MÁ LÁSKA. V sekci DIE DOKU festival Das Filmfest každoročně představuje aktuální dokumentární tvorbu – letos například snímek Claudie Müller Elfriede Jelinek – Jazyk urvaný ze řetězu, autentický portrét jedné z nejdiskutovanějších postav současné rakouské literatury, kontroverzní spisovatelky, feministky a nositelky Nobelovy ceny. Pro rodiny s dětmi je připravena pátá ze sekcí BIO JUNIOR.

Detailní program festivalu je k dispozici na www.dasfilmfest.cz.