Film Banger.

Film Banger. Zdroj: Dny evropského filmu

Film Chléb a sůl
Film Nesmírnost
Film Mlčenlivá dívka
Film Ti nejhorší
Film Zlato Rýna
6
Fotogalerie

Tančí tady a teď: Dny evropského filmu se soustředí na současnost a hudbu

„Nevěřte nikomu přes třicet!“ neřekl John Lennon, nýbrž aktivista Jack Weinberg, který se příznačně věnoval environmentálním tématům. Festival Dny evropského filmu se koná už potřicáté, ale věřit se mu dá pořád – konkrétně jeho cit pro nové trendy, nastupující talenty i aktuální témata, jako je právě ekologie. 

Přehlídku 20. dubna zahájilo drama Nesmírnost s Penélope Cruz v hlavní roli, diváckými hity by se mohly stát snímky Ti nejhorší, oceněný v Benátkách, skandinávská komedie Otcové a matky režisérky Papriky Steenové nebo na Oscara nominovaný film Mlčenlivá dívka. Retrospektivy se dočká německý režisér Fatih Akin.

Dny evropského filmu hostí od 20. do 25. dubna v Praze kina Lucerna, Světozor a Přítomnost, brněnské Scala a Art a ostravské Etáž a Minikino. Speciální projekce ve formátu full dome festival nabízí v Brněnské Hvězdárně a ostravském Planetáriu. Od 26. do 30. dubna v rámci festivalových Ozvěn zavítá přehlídka do desítky kin v dalších městech České republiky.

„Současní evropští filmaři mají v hledáčku témata jako dospívání, dezinformace, změny ve společnosti, události přelomu 20. a 21. století, ekologie a udržitelnost. Z různých částí Evropy tak přinášíme unikátní svědectví o současnosti i nedávné minulosti,“ říká dramaturg festivalu Šimon Šafránek.

V hlavní soutěži, zaměřené na debuty, se utká hned několik filmů, v nichž excelují neokoukaní dětští či mladí herci, ať už jde o portugalský snímek Alma Viva či lotyšské drama Ségry. Snímek Ti nejhorší zazářil loni v Cannes, kde vyhrál sekci Un certain regard. Polský titul Chléb a sůl zase získal Zvláštní cenu poroty na festivalu v Benátkách. Silný irský debut Mlčenlivá dívka v Praze uvedou jeho tvůrci, režisér Colm Bairéad a producentka Cleona Ní Chrualaoí, kteří pak předvedou také masterclass.

Hudba, dezinformace a dospívání

Pestrý mix snímků podle skutečných událostí a dynamických dokumentů přinese soutěž hudebních filmů. Představí se v ní i novinka držitele Zlatého medvěda z Berlinale Fatiha Akina Zlato Rýna, zpracovávající turbulentní osudy rappera Xatara, nebo snímek Meet Me in the Bathroom sehrané dvojice Will Lovelace a Dylan Southern, který je adaptací stejnojmenné knihy o newyorské rockové scéně na začátku milénia. Finský Ráj karaoke zachycuje pocit sounáležitosti na společných večerech s mikrofonem a známými songy.

Sekce Bez rodičů nabídne tituly zaměřené na současný život dětí a mládeže – například tuzemskou jízdu BANGER. nebo příznačně nazvanou komedii Papriky Steenové Otcové a matky. V bloku Hvězdy poběží festivalové hity a filmy renomovaných tvůrců, třeba Lasseho Hallströma nebo Michala Blaška.

Tradiční sekce K věci – Dezinformace, pořádaná ve spolupráci se Zastoupením Evropské komise v České republice, se věnuje dezinformacím a šedé zóně mezi pravdou a lží. Program Naděje je

cílí na snímky, které hledají soulad s přírodou a vyvolávají otázky na témata udržitelnosti a ekologie.

Debaty a ceny

Festival po vybraných projekcích nabízí také debaty s odborníky na dané problematiky, například s ekonomkou Danuší Nerudovou, historikem Lubošem Švecem, novináři Ondřejem Soukupem, Pavlem Turkem a Vítem Schmarcem, filozofkou Annou Hogenovou nebo dokumentaristou a spisovatelem Stevem Lichtagem. V programu nechybí ani projekce a workshopy pro děti či seniory.

Ceny DEF budou slavnostně předány 25. dubna v Praze. V porotě hlavní soutěže debutů zasedají Pavel Strnad, Hana Vagnerová, Aleš Stuchlý a Juraj Lehotský. O ocenění v kategorii nejlepší hudební film rozhodují Karel Veselý, Jay Walker a Ivar Murd. Festival zakončí citlivý snímek skotské režisérky Charlotte Wells Aftersun. Melancholické drama o rozvedeném otci a jeho dospívající dceři na dovolené získal letos oscarovou nominaci.