Video placeholde
Seriál Simpsonovi bude mít minimálně 713 epizod.
Simpsonovi
Simpsonovi
Simpsonovi
Simpsonovi
17
Fotogalerie

Další milník pro žlutou rodinku. V Česku bude mít premiéru 700. epizoda Simpsonových

Oblíbený seriál načal 32. sérii, díky tomu je nejdéle vysílaným animákem v historii. Simpsonovi se na televizní obrazovkách objevují od roku 1989, málokdo tehdy tušil, že vydrží tak dlouho a přežijí šest amerických prezidentů. Další jubileum zaznamenal seriál v březnu, kdy byla odvysílána 700. epizoda. V Česku bude mít díl premiéru 10. května 2021 na stanici Prima Cool.

Simpsonovi se v tuzemsku těší velké popularitě. Důvod je jednoduchý - skvělý dabing. Prakticky nikdo si nedokáže představit Marge bez hlasu Jiřího Lábuse či Barta, který se nechechtá jako Martin Dejdar. „Děti občas chtějí, abych udělal Marge, tak ji zahraju. Ale ty vlasy neudělám, ty neumím,“ řekl v jednom z rozhovorů Jiří Lábus.

Je český dabing nejlepší?

Nicméně diváci si museli několikrát zvyknout, že se obsazení změnilo. Například Homera Simpsona mluvil na samém počátku Vlastimil Bedrna, jeho hlas lze slyšet až do 12. série, poté ho nahradil Vlastimil Zavřel. Na vině byla mozková mrtvice Vlastimila Bedrny, Zavřel patří mezi kvalitní dabéry a rychle si získal fanoušky.

Smutek a obavy vyvolala smrt Heleny Štáchové, ta propůjčila hlas Líze. Příznivci se logicky strachovali, co s postavou bude. Od roku 2017 tak malou buddhistku dabuje herečka Ivana Korolová. „Snažím se, aby v Líze bylo pořád něco z paní Štáchové, aby to nebyla jenom Ivana Korolová,“ vypověděla mladá herečka. „Vždycky, když jedu do studia, tak si v autě svědomitě pouštím staré díly a snažím se, aby to bylo lepší a lepší,“ dodala.

Změny v dabingu zasáhly i další postavy, 26 let vydržel v Simpsonových Bedřich Šetena. Ten byl spjat s Montgomery Burnsem, český herec bohužel v roce 2015 zemřel a režisér našel náhradu v Janu Vlasákovi. Nově od 32. řady taky diváci neuslyší hlas Dalimila Klapky, ten propůjčil hlas několika postavám. Pokročilý věk už mu nedovolí dabovat Seymoura Skinnera, a tak jeho roli převzal Petr Stach.

Na změnách je vidět, jakým fenoménem seriál je. Dabéři, kterým bylo na začátku natáčení kolem padesátky, dnes míří do důchodu a hledat za ně náhradu je velmi těžké.

Poodhalená historie

Vraťme se ale k 700. epizodě, ta nese název Příběh Vánoc minulých (v originále Manager Things). Ve Spojených státech byla odvysílána 21. března 2021 a vidělo ji 1,5 milionu diváků. Dle dostupného hodnocení patří mezi povedenější díly novějších sérií.

Tvůrci se totiž vrátili do historie, epizoda se odehrává před narozením Maggie. V díle se rovněž podíváme do tajné místnosti, kterou bychom našli nad Homerovou garáží. Matta Groeninga na tento nápad přivedl jeden z scenáristů, který se o pokoji zmínil. Simpsonovi se rovněž vrátí ke svým kořenům, protože díl je zasazen do vánočních časů podobně jako úplně první epizoda.

Díly, které poodkrývají historii rodiny Simpsonových, jsou velmi oblíbené. Například epizoda Zlatá devadesátá (19x11) se řadí mezi nejlepší v rámci celého seriálu. Tvůrci totiž odhalili, jakou krizí si Homer s Marge prošli, prvně jmenovaný dokonce založil grungeovou kapelu s názvem Sadgasm.

Další dvě série!

Na druhou stranu se musíme podívat pravdě do očí, Simpsonovi zažívají postupný kvalitativní sešup. Rozdíl mezi 15. a 30. sérií je propastný. Fanoušci si stěžují na nudné a nesmyslné zápletky. Kritici poukazují na politická témata a nepropracovaný děj. Několikrát se dokonce stalo, že novější epizoda popřela ty starší.

I přes negativní hlasy se televize FOX rozhodla, že bude se Simpsonovými pokračovat. Diváci se dočkají dalších dvou sérií, čímž se seriál dostane na metu 757 epizod. Magická tisícovka by byla zase o kousek blíž.

Ostatně sám producent Al Jean se nechal slyšet, že by museli natočit dalších 12. sérií, aby měli Simpsonovi 1000 dílů. „Není to vyloučené,“ řekl s tajemným úsměvem. Seriál totiž nezastavila ani pandemie koronaviru.

Nejnovější díly běží každé pondělí v 19:45 na stanici Prima Cool.