Z filmu Jason Bourne

Z filmu Jason Bourne Zdroj: Profimedia.cz

Jason Bourne
Kingsman: Tajná služba
Kingsman: Tajná služba
Americký herec Tom Cruise je v Praze a chystá se na natáčení čtvrtého pokračování akčního filmu Mission: Impossible, které by mělo začít zhruba za dva týdny.
Tom Cruise, Rebecca Ferguson, Mission: Impossible 5
7
Fotogalerie

Agentský víkend. Užijte si nejlepší špionážní filmy, videohry, jídla a výlety!

Pojďme si to přiznat, žijeme nudné životy. Proto nakupujeme hromady hovadin na internetu, hádáme se na sociálních sítích s cizími idioty a máme názor na to, která lednice je nejlepší, případně jaká barva povlečení nejlépe vystihuje naši osobnost. Díky nám ale můžete svým životům dodat trochu vzrušení. Minimálně o víkendu. My totiž dáme vašim víkendům téma! A ve chvíli, kdy naše země padá do mrazivého obětí studené války, nemůže být téma jiné než špioni! 

V rámci článku můžete skákat sem a tam podle toho, jak budete potřebovat. Doporučíme vám v něm špionské filmy, seriály, videohry, aktivity, jídla a výlety, které můžete o víkendu páchat ať už za vlast, nebo naopak protistátně. Vsadím se, že už teď cítíte na jazyku chuť protřepané, ale nemíchané vodky Martini. 

Jo, vidíte. S tím souvisí takový drobný detail – Jamesi Bondovi se věnovat nebudeme, protože by to znamenalo další monstrózní hádku v redakci o to, který Bond a která bondovka jsou nejlepší. Protože z nějakého důvodu nikdo nechce uznat, že je to Pierce Brosnan a Zítřek nikdy neumírá.

Tak pojďme na to. 

Špionské filmy a seriály 

Začneme u série Mission: Impossible. Všech šest filmů je skvělých, kromě dvojky, ta je jen roztomile zábavná, ale pokud chcete jenom to nejlepší z Ethana Hunta, doporučujeme první, pátý a šestý díl. Jednička je paranoidní akční thriller, který se z větší části odehrává v Praze a je to ukázkový De Palma. Pětka a šestka na sebe navazují a jsou to nejspíš nejlepší akční filmy posledních deseti let. 

Pokud chcete něco jiného špiónsky akčního, dejte si první Kingsmeny, případně Krycí jméno U.N.C.L.E. od Guye Ritchieho. Je to akční komedie, kde se musí agenti CIA a KGB spojit a je to super. Trochu serióznější, ale pořád silně akční, je Bourne. Nejlepší je první díl, tedy Agent bez minulosti, The Bourne Identity. Nebo Atomic Blonde, to je v podstatě John Wick v sukni.

A jestli se chcete utopit v tom, jak špioni fungují doopravdy, zkuste trochu starší, ale vymazlené Tři dny Kondora, Hon na ponorku, Argo, Coppolův Rozhovor nebo úplně nejlépe brilantní britský thriller Jeden musí z kola ven. A filmoví fajnšmekři by nám podpálili barák, kdybychom nezmínili Na sever Severozápadní linkou. Víte co, Hitchcock je Hitchcock. 

Možná se chcete rochnit ve světě špionů trochu déle a v tom případě zvolte seriál Americans o rodině ruských špionů ve Virginii. Má to základ v reálných událostech a je to příjemně napínavá podívaná. A nebo Archera. Archer je něco mezi Jamesem Bondem a South Parkem. 

Kdo si hraje, nesabotuje

Filmy i seriály ale postrádají jeden vysoce špionský atribut, a to je interaktivita. Pokud se chcete do špionáže ponořit sami, doporučujeme si něco zahrát. Máme tu analogovou možnost, to je karetní hra Krycí jména, kde odhalujete totožnost dvojitých agentů. 

Případně můžete zvolit digitální verzi. V takovém případě nemůžete šlápnout vedle se sérií Splinter Cell od Ubisoftu. Je založena na dílech od Toma Clancyho, takže má špionáž zakódovanou do své DNA. Doporučujeme buď díl Chaos Theory, kde se zvyšuje mezinárodní napětí na Dálném východě nebo novější Blacklist, kde teroristická organizace vyhazuje do povětří americké základny po celém světě. Thrillerová lahůdka. 

Náš nejlepší tip je ale hra Alpha Protocol. Dohrajete ji pohodlně za víkend, ale to ohromné množství voleb, kombinačních možností a způsobů, jakými hru lze odehrát, je dechberoucí. Chcete zběhnout k teroristům? Klidně. Chcete být vzorný špion? Fajn. Chcete dezertovat a otevřít si obchod se zbraněmi? Můžete. 

Vyrazte ven a dívejte se přes rameno

Možná že výzvědné služby jsou pro vás spíš outdoorová záležitost. V tom případě se samozřejmě můžete projít kolem ruské ambasády v Praze u Stromovky, okolí je krásné. Nebo si zajet do Karlových Varů, tam se o Rusku dozvíte hodně. Ale je tu i pár dalších míst, ty ovšem můsí počkat, až se otevřou památky a muzea. 

Na Václavském náměstí pod hotelem Jalta je Muzeum studené války. Proč zrovna tady? Ve zdejším protiatomovém krytu určeném kdysi pro režimní prominenty a důstojníky Varšavské smlouvy sídlila i pobočka StB, která odtud naslouchala hotelovým hostům. Na Malostranském náměstí pak můžete vyšplhat do věže Chrámu sv. Mikuláše, kde najdete pozorovatelnu StB, ze které agenti nahlíželi do zahrad okolních ambasád.

A mimo Prahu, ale zato přístupné i v čase opatření proti pandemii můžete navštívit například pohraniční zátarasy u Čížova v Podyjí. A popřemýšlet, jak se přes ně proštípat.     

Zvolte si svůj jed

Tak za prvé. Špion nevaří. To nejde. Jídlo si objednejte v restauraci. Nic českého ani pizzu. Berte jídla a restaurace z exotických zemí. Blízký východ, Střední východ a klidně i ten Dálný. Nebo rovnou přejděte na druhou stranu a objednejte si pelmeně a bliny. A jestli chcete přece jen něco z obchodu, neušetříme vám. Kupte si kaviár. V kuchyni to pak nebudete muset přehánět, stačí kousek tmavého nebo toustového chleba a trocha smetany.  

Pít budete šampaňské, singl malt whisky a samozřejmě vodku s Martini. Nebo bez.  

Užijte si víkend 

Zbytek už je na vás. Budete-li o komkoliv mluvit, používejte krycí jména a můžete s partnerem hádat, koho máte na mysli. Mít „anonymní” sex někde v hotelu a/nebo přiškrtit se ve sprše pomocí závěsu. A kdyby vás nedejbože partner tlačil do sledování pořadů na Nově, nezapomeňte, že pod osmičkou vlevo dole máte schovanou kyanidovou kapsli. 

Pokud vás chytí, vláda vaši existenci popře. Tento článek se za pět sekund sám zničí. Hodně štěstí.