Video placeholde
Fotografie z nové knihy The Painted Bird – Photography essay.
Fotografie z nové knihy The Painted Bird – Photography essay.
Fotografie z nové knihy The Painted Bird – Photography essay.
Snímky z natáčení filmu Nabarvené ptáče
Snímky z natáčení filmu Nabarvené ptáče
21
Fotogalerie

Nabarvené ptáče si dolétlo pro další cenu. Stalo se nejlepším filmem mezinárodního festivalu 3KinoFest

Na 7. ročníku vyhlásila odborná porota, v níž zasedli režisérka a  scénáristka Agnieszka Holland, režisér, filmový a divadelní herec Maciej Stuhr, novinář, filmový a literární kritik Jerzy Armata, herečka Lívia Bielovič a zakladatel a  majitel portálu ČSFD Martin Pomothy, 3 vítězné snímky. Cenu za nejlepší celovečerní hraný film získalo české drama Nabarvené ptáče režiséra Václava Marhoula. Cenu za nejlepší celovečerní hraný debut získalo polské drama Vše pro mou matku režisérky Małgorzaty Imielské. Zvláštní cenu poroty získalo polské drama Supernova režiséra Bartosze Kruhlika. Porota vybírala z 16 filmů z Polska, Maďarska, Slovenska a České republiky. Festival 3KinoFest letos promítal 26 projekcí online a  pozvání k online rozhovorům přijala většina nominovaných režisérů. Živě se v pražském studiu v Ústřední knihovně představili například režiséři Václav Marhoul a  Václav Müller. Do letošního programu byly zařazeny snímky, které propojilo téma válka a mír.

Českými a slovenskými zástupci v soutěži byly filmy Nabarvené ptáče Václava Marhoula, Na střeše Jiřího Mádla, Budiž světlo Marko Škopa, Loly Parádička Richarda Staviarského, Mohyla Andreje Kolenčíka a film Ostrým nožem Teodora Kuhna. Maďarskou kinematografii zastupovaly snímky On The Quiet režiséra Zoltána Nagyho a Ti, kteří zůstali Barnabáse Tótha. Za Polsko soutěžily filmy Eastern Piotra Adamského, Jsem REN Piotra Ryczka, Sole Carla Sironiho, Supernova Bartosze Kruhlika, Ikarus. Legenda o Mietku Koszovi Macieje Pieprzyci, I Never Cry Piotra Domalewského, Vše pro mou matku Małgorzaty Imielské a Zieja Roberta Glińského.

Vítězné filmy

Cenu za nejlepší celovečerní hraný film získal film režiséra Václava Marhoula Nabarvené ptáče z roku 2019. Nabarvené ptáče je hluboce dramatický příběh zaobírající se bezprostředním vztahem mezi hrůzou a krutostí na jedné straně a nevinností a láskou na straně druhé. Přestože samotné dílo od svého vydání v roce 1965 způsobovalo a stále způsobuje silné kontroverze, dostalo se mu světového ohlasu i mnoha prestižních literárních cen. Jde o první a nejslavnější román autora knih Byl jsem při tom a Pinball – jednoho z  nejvýznamnějších a nejvýraznějších světových spisovatelů minulého století Jerzy Kosińského.

Cenu za nejlepší celovečerní hraný debut přisoudila odborná porota filmu polské režisérky Małgorzaty Imielské Vše pro mou matku z roku 2019. Olka, sedmnáctiletá dívka, žije v  nápravném zařízení, do kterého se dostala kvůli peripetiím osudu. Její matka – známá sportovkyně – se jí zřekla již v 5 letech. Adopce ale nedopadla úspěšně a Olka se ocitla zpět v  ústavu. Není ale jako ostatní dívky, netouží po drahém oblečení nebo novém smartphonu a  odmítá také poskytovat dozorci sexuální služby. Připravuje se na sportovní závody poháněna vidinou, že na matku možná zapůsobí. Každodenním tréninkem na zamřížovaném hřišti zahání smutek. Film získal přes 10 ocenění, mj. ocenění na Festivalu polského hraného filmu za nejlepší herecký debut (2019) pro Zofii Domalik za roli Oly.

Odbornou porotu dále zaujal polský film režiséra Bartosze Kruhlika Supernova, kterému udělila zvláštní cenu poroty. Tři muži, jedno místo, jeden den a jedna událost, která změní jejich osudy. Politik, který chce vyhrát volby, policista, který touží v klidu dočkat důchodu a  obyvatel polského venkova, který živí rodinu. Nešťastná nehoda s sebou přinese lavinu následků. Lidé v hraniční situaci – spolu s diváky – čelí otázce o roli náhody a osudu v životě každého z nás. Supernova se těší velkému úspěchu na soutěžním poli, kde snímek sklidil přes 15 ocenění. V Polsku film získal na Festivalu polského hraného filmu ocenění za nejlepší debut (2019) a 4 nominace ocenění Orly (nejlepší film, nejlepší režie a v kategorii objev roku nejlepší scénář a nejlepší režie). Snímek byl oceněn mj. také v Dublinu, Moskvě, Monterrey nebo Sevri Levante.

O festivalu 3KinoFest

Mezinárodní filmový festival 3KinoFest byl založen v roce 2013 v Praze. V následujícím roce pak proběhl první ročník, který představil 28 filmů ze čtyř středoevropských zemí – z Polska, Slovenska, Maďarska a České republiky. Festival od samého začátku klade důraz na setkávání a propojování středoevropské kultury, především prostřednictvím filmů. Každý rok na podzim do Prahy zavítá řada zahraničních hostů a kromě filmových projekcí je připraven doprovodný program zahrnující odborné přednášky, divadelní představení, workshopy a  koncerty. Za více než šest let své existence přivezl festival 3Kino do České republiky 260 filmů a hostil více než 100 významných osobností středoevropské kinematografie.