Bez zvláštních znamení

Bez zvláštních znamení Zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary

Přehlídka Tady Vary, film patnáctý: Bez zvláštních znamení, nelítostný mexický příběh na hranicích USA

Její syn Jesús je ještě kluk, když po boku nejlepšího kamaráda odchází tam, kam každoročně míří davy chudých Mexičanů: k hranicím se Spojenými státy. Za nimi čeká komunita pěti miliónů nelegálních migrantů z Mexika, u nichž oba chlapci doufají najít podporu… Místo toho je čeká smrt z rukou převaděčů lidí nebo zabijáků z drogových kartelů. Anebo ne?

Osmačtyřicetiletá trhovkyně Magdalena nedokáže s takovou nejistotou žít. Taška, kterou Jesúsovi před pár měsíci sama zabalila, se totiž našla poblíž ohořelých těl v mělkém hrobě kousek od hranice. Ale může se stát zázrak…

Krajina severního Mexika je stejně bezútěšná jako tamější sociální situace; divák se mnohokrát ptá, jak tu vůbec může někdo žít. Kromě prašné špíny a atmosféry strachu jsou pro příhraniční města typické fronty: stojí se na lůžko v ubytovnách pro ilegály deportované zpět do vlasti, na lístky na autobus k hranicím, stojí se před márnicí na identifikaci ohořelých těl vašich chlapečků a holčiček.

Právě sem váží Magdalena několikasetkilometrovou cestu, aby Jesúse našla, a díky své neústupnosti, s pomocí dalších lidí, kteří také někoho ztratili, a shodě náhod nakonec získá jistotu, po níž toužila.

Devětatřicetiletá režisérka a scenáristka Fernanda Valadezová, která za nelítostně pravdivý snímek o své rodné zemi získala Cenu diváků na americkém festivalu nezávislých filmů Sundance, se tematice násilí poblíž dělicí čáry věnuje dlouhodobě – jako režisérka i jako producentka.

Pro svůj devadesátiminutový celovečerní debut Bez zvláštních znamení zvolila pomalé tempo. Klidná kamera snímá snad až romanticky rozpitá světla aut, která autobusům a dodávkám s lidmi stojí v cestě, aby přinesla smrt. A pak se syrovost opět střídá s lyričností…

Když sledujeme rozmazaný masakr očima slepého starce nebo nasloucháme radám ženy, jež přijela pohřbít tělo svého syna Diega, uvědomujeme si skálopevnou sounáležitost všech pozůstalých, všech obětí nefunkčních systémů a zkorumpovaných vlád, bez ohledu na národnost nebo rasu. „Chtěla jsem promluvit o vlně násilí a zločinnosti v Mexiku, která má dopad na všechny,“ odpověděla Fernanda Valadezová filmovému týdeníku Variety na otázku po významu názvu snímku. „V této situaci jsou Mexičané nerozlišitelní, nemají zvláštní znamení. Poznají je jen lidé, kteří je milují.“

A mimochodem, prakticky všechny technické pozice při práci na snímku obsadily ženy.

Snímek uvidíte v 96 českých kinech v pátek 10. července ve 20:00 hodin.

Všech 16 filmů přehlídky Tady Vary ve Vašem kině najdete v příloze Excellent Film v Reflexu číslo 27 (s Ivanem Trojanem). 

Excellent film 2020Excellent film 2020|Archív