Video placeholde
Daenerys – poslední příslušnice rodu Targaryenů, který donedávna říši vládl. Teď je v exilu a sbírá armádu, v jejímž čele by se vrátila domů. Na začátku ji provdali za šéfa nomádské tlupy Dothraků. Drogo ovšem brzy zemřel a z jeho pohřební hranice se Daenerys vynořila se třemi dráčky. S jejich pomocí začíná osvobozovat otroky a dobývat městské státy. Udržet v nich klid ale nezvládá, před nepokoji ji zachránil jeden z draků.
Varys – eunuch, mistr špión, který si z informací udělal živnost. Až do hloubi příběhu nebylo zcela jasné, že má také vlastní agendu. Před lety to byl on, kdo uchránil Daenerys před smrtí a ukryl ji v zámoří. Nyní pracuje na jejím návratu. Pokud člověk fandí klidu a prosperitě v říši, Varys je vcelku pozitivní osoba, trousící nenápadné a zábavné invektivy.
Arya – když v jedenácti letech viděla popravu otce, lorda Starka, navždy jí to změnilo život. Z rošťačky se stala chladnokrevná a odhodlaná mstitelka. Ze svého seznamu lidí určených k likvidaci už pár jmen odškrtla. Putování ji zavedlo až do Východozemí, kde se přidala k sektě zabijáků. Ale i na ně je příliš její pomstychtivost, koncem páté řady ji oslepí.
Cersei – arogantní, krutá intrikánka, královna-matka, vdova pro Robertu Baratheonovi, který od Targaryenů vydobyl trůn. Její děti jsou plody incestu s bratrem-dvojčetem Jaimem. Neuváženými kroky proti sobě poštvala kde koho a svou záští inspirovala mnohé fanoušky, aby jí přáli vyvařit se v oleji. Naposledy jsme viděli, jak ji náboženští fanatici donutili jít nahou městem. Už chystá pomstu.
Tyrion – trpaslík z hrdého rodu Lannisterů; tělesné postižení dohání sexy mozkem. Chytrá, vtipná postava, která pro urážku blbosti nejde daleko, milovník života s tendencí zamilovávat se do nevěstek. Chvíli zářil jako rádce krále, jenže toho pak zavraždili a vina padla na Tyriona. Na útěku před trestem smrti zabil svého otce. Varys s Tyrionem prchli za Daenerys a začínají jí pomáhat s vládnutím.
35
Fotogalerie

10 důvodů, proč sledovat i poslední řadu seriálu Hra o trůny

HBO svými náročnými produkcemi ukazuje, že seriál může být lepší než film. Ať už jde o původní díla, nebo o adaptace těch literárních. K převedení románu na obrazovku prostě dvě tři hodiny málokdy stačí. Hra o trůny je toho ukázkovým příkladem: přináší košaté příběhy, složité mapy vztahů a tolik zvratů, že je nespočítáte. Nejlepší ze zvratů jsou všechny ty dvorní intriky, politické machinace, úskoky. O trůny se nebojuje jenom meči. Poslední, osmá, řada začíná 14. dubna. Proč ji sledovat?

1. Intriky

Ostrovtip skřeta Tyriona v podání Petera Dinklage i několika dalších hráčů. Při všem tom intrikování je potřeba si zachovat kamennou tvář, dvořané musejí předstírat, že táhnou za jeden provaz, i když mají samozřejmě různé zájmy. Důvtipně se při tom špičkují a trumfují ve stylu „vím, že víš, že on ví, že vím“.

2. Návykovost

Navzdory košatým příběhům má seriál ohromný spád. Ať už celý týden napjatě čekáte na každou novou epizodu, nebo věnujete seriálovému maratónu pár dní v kuse.

3. Jon Sníh

„Nejvíc sexy herec“ (podle četných lesklých magazínů atd.) Kit Harington. A to v roli melancholického Jona Sněha, Jona Snowa. Fešák a zdatný bojovník, ale zároveň dlouho trpěl rolí nemanželského outsidera, který se ve světě teprve hledal, tak trochu emo se spasitelským komplexem. Navíc ho na konci jedné z řad ubodali druzi ve zbrani. Celý rok fanoušci žili spekulacemi, zda to přežil. Přežil.

4. Sex

Prsa, zadky, svaly. Co si budeme povídat, spoustu lidí nepokrytá sexualita baví a ke Hře o trůny přitahuje. A navíc ve fantasy kostýmech a kulisách. Nehledě k tomu, že do tohohle seriálu se přes konkurz nedostala žádná herečka, která by neměla naprosto výstavní poprsí. Dál už to v téhle době asi nebudeme rozvádět.

5. Realističnost

Ačkoliv se zde kouzlí, božstva zasahují do reality, mrtví ožívají a po nebi se prohánějí draci, seriál velice realisticky, naturalisticky přibližuje dobu středověku.

6. Postavy

Skvěle napsané. Nikdo není typický plochý klaďas nebo záporák, každý má své motivace, svá přesvědčení, své mindráky. A ještě se to v průběhu vyvíjí.

Hra o trůny: 10 nejdůležitějších měst a hradů, kde se pravděpodobně rozhodne boj o Železný trůn >>>

7. Draci

Sledujeme je od vylíhnutí, pozorujeme, jak rostou, učí se létat, lovit a bojovat. Ale víme o nich stejně málo jako jejich matka, královna Daenerys. V příběhu byli draci považováni za vymřelé a se svým návratem se musejí vše učit a zjišťovat tak říkajíc za pochodu. Což vypadá věrohodně. Jen nám prosím vysvětlete, na co ta blond královna myslela, když se v posledním díle sedmé řady vydala s draky bojovat přímo proti kápovi nemrtvých. Víme, jak to dopadlo, že.

8. Výprava

Originální, ale přece realistické kostýmy, kulisy, rekvizity a tak podobně.

9. Být in

Abyste byli v obraze, co to pořád vaši přátelé řeší v hospodě či na Facebooku.

10. Naposled, naposled!

Bylo to krásných devět let. A jsou pryč. Asi už nikdy nebude žádný nový seriál tak překvapivý a očekávaný. Poslední řada bude mít jen šest dílů. Užijme si vespolek krásně ten měsíc a půl, ta neurotická čekání a těšení se na nedělní, respektive pondělní večer, tu kritiku i chválu vymodlených pirátských titulků... A doufejme, že očekávaný seriálový projekt George R. R. Martina a Jane Goldmanové, který nám ukáže, jak to vypadalo tisíc let před událostmi GoT, přijde na obrazovky brzy. Třeba i dřív než další kniha Písně ledu a ohně, ty zpropadené Vichry zimy