Závěrečný ceremoniál 52. filmového festivalu v Karlových Varech.

Závěrečný ceremoniál 52. filmového festivalu v Karlových Varech. Zdroj: Zbyněl Pecák

Závěrečný ceremoniál 52. filmového festivalu v Karlových Varech.
Závěrečný ceremoniál 52. filmového festivalu v Karlových Varech.
Závěrečný ceremoniál 52. filmového festivalu v Karlových Varech.
Závěrečný ceremoniál 52. filmového festivalu v Karlových Varech.
Závěrečný ceremoniál 52. filmového festivalu v Karlových Varech.
12
Fotogalerie

Karlovy Vary: Festivalová koule se dovalila do cíle

„Festival je koule, která se pustí z kopce a pak už se jen valí. Je na celém týmu, aby se cesta pro tu kouli připravila co nejlépe,“ shrnul prezident MFFKV Jiří Bartoška svůj každoroční dojem v závěru festivalu. Koule se dovalila, bezpečně, efektně, úspěšně.

Povedlo se toho hodně. Především dostat do Varů dobré filmy a hvězdy, které přitáhnou pozornost. I čísla byla opět překonána, prodalo se zase víc vstupenek, akreditací a festival passů, přijelo víc filmových profesionálů i novinářů… Ale pragmaticky viděno, festival se už nemá kam nafukovat, takže se spokojme s konstatováním, že zájem o něj rozhodně nepohasíná, spíš naopak.

Filmoví producenti už si zvykli na to, že mít film v karlovarské soutěži je samo o sobě výhra. Pokud se nedostanou do Cannes, chtějí obvykle do Varů, vědí, že jejich film tu dostane náležitou péči, dostatek prostoru a bude se o něm mluvit i po festivalu. Soutěžní sekce byla letos skutečně mimořádně atraktivní, a už není nic neobvyklého, že se právě soutěžní snímky objevují i v žebříčku diváckého hlasování. Byť právě na český soutěžní snímek Křižáček byly velmi rozporuplné reakce. „Je to otázka vkusu,“ reagoval umělecký ředitel Karel Och během festivalu, „Křižáček je výrazný autorský film, který na festival patří a má potenciál uspět před zahraničním publikem.“ Že měl pravdu, se potvrdilo při předávání cen: Křižáček získal Křišťálový globus. A ano, je to otázka vkusu.

Pocit, že mají potenciál uspět, na festivalu měli nejspíš i prezidentští kandidáti a leckteří politici. Sbírali podpisy na podporu kandidatury, spali ve stanovém městečku (Bělobrádek) nebo se fotili s leckým (Babiš). Tyhle turbulence nemá festival šanci nijak ovlivnit, zabránit někomu, aby přijel do varů, nelze a kdo má akreditaci, může do kina. A kdo nemá pozvánku, nemůže na večírek. Jako třeba Babišův člověk Marek Prchal na večírek HBO. Takhle zpráva plnila média v první části festivalu, hned po výstřihu Jitky Čvančarové.

Ke konci roli mediální hvězdy převzala hvězda skutečná, Jeremy Renner – opravdový akční hrdina, kterému v cestě na karlovarský festival nezabránily ani obě polámané ruce. Není vyloučeno, že by se mohl objevit v některé z nových znělek, které se budou natáčet pro další festivaly. Nabídku na účast ve znělce už prý potvrdili další dva z hvězdných hostů přehlídky, herec Cassey Affleck a skladatel James Newton Howard, který by ke znělce složil hudbu.

Příští, 53. ročník MFF Karlovy Vary se bude konat od 29. června do 7. července 2018.

52. MFFKV v číslech:

13 734 akreditovaných návštěvníků

z toho 11 554 s festival passy

398 filmových tvůrců

1165 filmových profesionálů

617 novinářů

505 filmových představení

140 067 prodaných vstupenek

207 filmů