Předávání cen Filmové nadace 2021

Předávání cen Filmové nadace 2021 Zdroj: Filmová nadace

Předávání cen Filmové nadace 2021
Předávání cen Filmové nadace 2021
Předávání cen Filmové nadace 2021
Předávání cen Filmové nadace 2021
4
Fotogalerie

Nejlepší scénáře se loví v minulosti, říká porota Filmové nadace. Ocenila příběhy z války i totality

Vynálezce bleskosvodu, protektorátní detektiv, skauti a hokejisté perzekuovaní během komunistického temna a milostný trojúhelník spojený s psychickými problémy. Taková témata zvítězila ve scenáristické soutěži Filmové nadace, která se letos konala už pošestnácté.

Na vyhlášení výsledků scenáristické soutěže Filmové nadace, které proběhlo v průběhu karlovarského festivalu, dominovaly historické látky. Vedle příběhů z těžkých let 1939, 1949 a 1950 a z 18. století získal cenu jen jeden scénář ze současnosti. Filmová nadace sedmi autorům rozdělila 750 000 Kč.

Nejvyšší částku – 160 tisíc Kč – získal scénář spisovatelky, publicistky a pedagožky Terezy Brdečkové Nigrin – nejhorší je strach. Temná detektivka se odehrává v srpnu 1939 v protektorátu, kdy se stupňuje emigrace, formuje se odboj a konjunkturalisté mají žně. Hlavní hrdina, soukromý detektiv a bývalý legionář, se snaží držet od politiky stranou, musí ale vzít osudový případ, aby mohl financovat léčbu svého duševně nemocného syna.

Scenárista Ondřej Cihlář a filmař Jan Látal cenu získali se scénářem Hra o světlo, který je zasazený do podobně temné doby o deset let později. V roce 1949 skauti převlečení za pionýry jedou převzít do příhraniční zóny v jižních Čechách betlémské světlo, což je v daných časech velmi nebezpečný podnik. Hrdinové čelí ale i jiné výzvě – silnému morálnímu dilematu.

Novinář a scenárista Jakub Votýpka pak text Na ostří nože vkládá do téhož historického kontextu. V roce 1950 došlo k nesmyslné kriminalizaci členů tehdejšího československého hokejového reprezentačního mužstva, mistrů světa z roku 1949. Bohumil „Boža“ Modrý a jedenáct reprezentantů bylo křivě obviněno z vlastizrady a odsouzeno k mnoha letům za mřížemi. Votýpka k vyprávění používá horizont tří dní a nečekané množství humoru.

Přihlášené scénáře měly pestrý žánrový rozptyl – tvořily je dramata, komedie, detektivky nebo pohádky. Pohádka byla v historii Filmové nadace letos oceněna poprvé. Scénář Boží posel se pohybuje na pomezí reality, fantazie a fikce a spojuje v sobě odkazy jak ke skutečné historické postavě vynálezce bleskosvodu Prokopa Diviše, tak k reáliím a výtvarně bohaté atmosféře tereziánské doby i k romantické milostné zápletce. Božího posla napsala scenáristka a režisérka Barbora Chalupová (V síti, Zákon lásky) se svým bratrem Markem, scenáristou a knihovníkem.

Jediný z oceněných scénářů, který se odehrává v současnosti, napsala příznačně autorka hlásící se ke generaci mileniálů – studentka scenáristiky na FAMU a publicistka Natália Antoňáková. Její text Něco s námi je je příběhem dívky, která lavíruje mezi dvěma partnery; půdorys milostného trojúhelníku dává nahlédnout do života dnešních dvacetiletých, kteří se potýkají s čerstvě nabytou dospělostí a zodpovědností.

Do letošního ročníku se přihlásilo 157 scénářů, což je „jen“ třetí nejvyšší číslo v historii soutěže. Úplně se tedy nepotvrdily předpoklady, že covidový lockdown povede k nárůstu scenáristické aktivity. Vítězné texty komise pod vedením Iva Mathé hodnotí anonymně a zastává strategii oceňovat spíše méně textů vyššími částkami. „Zásadní parametr je v tom, abychom našli text, který je nejblíže možnosti realizace,“ řekl Mathé.

Filmová nadace za 16 let svého trvání podpořila 112 scenáristů částkou téměř 12 milionů Kč. Dosud mělo premiéru 15 filmů podle scénářů oceněných nadací. Partnery nadace jsou Barrandov Studio, energetická firma innogy a Česká televize.

Greenfilming: Udržitelné filmování