Alibaba

Alibaba Zdroj: Profimedia

Čínský internetový gigant Alibaba bude největší firmou, jaká kdy vstoupila na burzu v New Yorku

Čínský internetový gigant Alibaba podle odhadů prodá po vstupu na burzu v New Yorku akcie až za 21 miliard dolarů. Jedna akcie bude stát 60 až 66 dolarů. Hodnota firmy tak podle předpokladů dosáhne 160 miliard dolarů. To z ní dělá vůbec nejhodnotnější firmu, jaká kdy vstoupila na newyorskou burzu. Informoval o tom businessinsider.com.

Alibaba je čínskou firmou, která se už 15 let zabývá prodejem po internetu. A její výsledky jsou za celou dobu její existence ohromující, zejména kvůli tomu, že čínský trh je obrovský. Jen uživatelů internetu v nejlidnatější země světa je podle posledních odhadů kolem 650 milionů, tedy více, než kolik má Evropská unie všech obyvatel. Alibabu si můžete představit jako mix Amazonu, eBaye a PayPalu. Jejím prostřednictvím si zle koupit v podstatě cokoliv – od jednoho mobilního telefonu až po tuny různých chemikálií nebo komodit.

Firma vstupuje na burzu v New Yorku 19. září.

Zakladatel a jeden z lidí ve vedení firmy, Jack Ma, je už nyní nejbohatším Číňanem s odhadovaným majetkem 21,8 miliard dolarů. Patří mu 7,3 procenta Alibaby a 50 procent v dceřiné společnosti Alipay, která funguje jako čínská verze PayPalu.