Andrzej Poczobut

Andrzej Poczobut Zdroj: Profimedia.cz

Polák propuštěn z běloruského lágru. Zmizelo však dalších 400 lidí

V běloruském vězení si odseděl 91 dní. Polský novinář Andrzej Poczobut z listu Gazeta Wyborcza byl v tomto týdnu propuštěn na svobodu. Za urážku prezidenta Alexandra Lukašenka dostal tři roky podmíněně. Může se tedy za mříže kdykoli vrátit.

 

„Děkuji za podporu. Nenechám se zastrašit, budu pracovat dál,“ řekl otec ročního synka, když vyšel ze soudní síně. Co udělal? Napsal několik článků pro polský list Gazeta Wyborcza a dva komentáře na internet. Upozorňoval na zfalšování prosincových prezidentských voleb, na to, že policie zatýkala a bila demonstranty na pokojné demonstraci v centru Minsku. Po ní byl zatčen například i jeden z opozičních kandidátů na prezidenta, Ales Michalevič. Ten byl ve vězení mučen a posléze donucen podepsat spolupráci s KGB. „Podepsal jsem to, protože jsem měl plán, rozhodl jsem se uspořádat tiskovou konferenci, na které jsem informoval o tom, jak v běloruských lágrech mučí lidi,“ řekl Michalevič Reflexu poté, co dostal v Praze politický azyl. Jenže právě polský novinář Andrzej Poczobut byl jedním z těch, již se na tajné opoziční tiskovce v Minsku sešli a kteří napsali o tom, jak běloruský Výbor státní bezpečnosti (KGB) z Michaleviče spolupráci vytloukl. (Bachaři v kuklách nutili stát vězně nahé s nohama rozkročenýma do provazu, znemožňovali jim spát, stěny cel potírali acetonovými barvami. Vězněné citově vydírali srdceryvnými anonymy: „Starej se o svou rodinu.“) A když se tyto informace rozšířily do světa, Poczobut spolu s běloruskými novináři Michaleviče v base vystřídali.

 

 

A obměna za mřížemi nastala i v tomto týdnu. Podle běloruských aktivistů osvobození Poczobuta předcházelo masívní zatýkání, především novinářů. Případ věznění zahraničního zpravodaje totiž vzbudil ve světě vlnu solidarity a mediálního zájmu. Gazeta Wyborcza spustila podpisovou akci za propuštění svého reportéra. „Pozatýkali tolik místních novinářů, aby u soudu před mým mužem nebyla žádná kamera,“ řekla manželka Poczobuta Aksana.

 

Reportér je volný. Nově však zmizelo za zdmi minských věznic až čtyři sta lidí.