Wikileaks logo

Wikileaks logo Zdroj: Reflex.cz

Z oběti americké armády obětním beránkem snadno a rychle

Tak vypadá podle nově zveřejněných informací serveru WikiLeaks životní příběh amerického vojáka Bradleyho Manninga. Tento podle odhalených nahrávek duševně nevyrovnaný mladý muž, který neměl být nikdy poslán do války v Iráku, je obviněn, že poskytl tajné informace právě serveru WikiLeaks, a čelí za to nejzávažnějším obviněním.

Na videu, jež WikiLeaks dalo včera k dispozici vybraným světovým médiím, je vidět přecitlivělý mladý muž balancující na hranici duševního zhroucení. Bradley Manning několikrát svou duševní nevyrovnanost předvedl přímo svým nadřízeným. Stejně tak jeho kolegové přiznali, že o jeho psychické labilitě všichni věděli. Pokud by americká armáda dodržela své interní předpisy, poslala by Bradleyho na léčení a ne do války.

 

„Bylo to zmatené dítě, nikdy neměl být poslán do Iráku,“ zní slova důstojníka z výcvikového tábora Fort Leonard Wood, pod jehož velením se současný vězeň Manning připravoval v roce 2007 na svou vojenskou kariéru. Podle tajných dokumentů, jež má WikiLeaks k dispozici, bylo důstojníků, kteří věděli o psychické labilitě vojáka, víc. Další z nich tvrdí, že: „Byl jednou tak zmatený a vystresovaný, že si močil do vlastního spodního prádla.“

 

 

Další důstojník, který prý stejně jako ostatní odmítá sdělit svou identitu kvůli nenávisti, jež v americké armádě vůči Manningovi vládne, vzpomíná na to, že ho několikrát osobně eskortoval k vojenskému psychiatrovi. „Neměli ho nikdy vracet zpět. Měl z armády odejít. Nikdo nezmiňuje pochybení armády a odpovědných důstojníků, ale je to tak. Bradley Manning neměl nikdy sloužit v armádě.“

 

K odhalení serveru WikiLeak přidal své informace o Manningově „vlastizradě“ i deník Guardian, jehož pátrání ukázalo, že v době, kdy Manning v Iráku sloužil, nebyla dodržována žádná bezpečnostní pravidla. Do místnosti s počítači plnými tajných dat mělo přístup více než 300 neprověřených vojáků a hesla byla napsána na nalepovacích papírcích přímo na počítačích.

 

Nikdo jiný kromě Bradleyho Manninga však z vlastizrady a dalších desítek trestných činů obviněn nebyl.